ELS OCELLS MARINS, A LA CORDA FLUIXA
Pep Arcos, responsable del Programa Marí de SEO/BirdLife, serà a l’octubre a Menorca per oferir una xerrada sobre els avanços en coneixement i conservació dels ocells marins, el grup d’aus més amenaçat del planeta
L’eix vertebrador de la segona edició del Congrés d’Ornitologia de les Terres de Parla Catalana (COTPC), que se celebrarà al Llatzeret, del 10 al 12 d’octubre, seran els ocells marins, que constitueixen el grup d’aus més amenaçat del planeta. Són espècies de famílies molt diverses que comparteixen un mateix ecosistema, la mar i el litoral, i són, majoritàriament, ocells que passen la seva vida en el medi marí i que només s’acosten a terra ferma en l’època de nidificació. La decisió d’organitzar aquest 2n COTPC a Menorca, situada al bell mig d’una mar Mediterrània que té un elevat percentatge d’espècies endèmiques, no ha estat casualitat. La baldritja balear (Puffinus mauretanicus) és una espècie endèmica de les Illes –tota la població mundial es reprodueix aquí– i és l’au marina més amenaçada d’Europa. A més, a les Balears s’hi localitzen alguns enclavaments fonamentals per als ocells marins: l’arxipèlag de Cabrera, Dragonera, tots els illots adjacents de les Pitiüses, i, a Menorca, l’illa de l’Aire, la Mola –on hi ha la colònia més important de baldritja de l’illa– i el nord del terme de Ciutadella, amb una de les majors colònies de cria de baldritja grossa (Calonectris diomedea) de la Mediterrània occidental. Són, aquests, factors que s’han tingut en compte per escollir el fil conductor del congrés i, també, per haver apostat per Menorca per a la seva celebració.
La confirmació de l’assistència de Pep Arcos és una excel·lent notícia per avançar en la conscienciació dels problemes que afecten els ocells marins i la responsabilitat que l’activitat humana té en la seva preocupant situació. Arcos ha dedicat tota la seva carrera professional a l’estudi i la conservació d’aquestes aus. És llicenciat en biologia per la Universitat de Barcelona, on també es va doctorar amb un estudi sobre la interacció entre els ocells marins i la pesca a la Mediterrània, i, des de fa 15 anys, treballa a SEO/BirdLife, on és l’actual coordinador del Programa Marí. En la seva visita Menorca farà un repàs a les espècies més importants d’ocells marins de casa nostra i als seus principals problemes de conservació, així com a la feina que es duu a terme per millorar-ne el coneixement i protegir-los. Alhora, pararà especial atenció en la interacció entre ocells i pesca, una de les activitats humanes que més influeix en la vida d’aquestes aus.
La participació de Pep Arcos al COTPC 2020 se suma a les ja confirmades de Daniel Oro, investigador del CSIC, Magnus Robb, expert en la técnica de la NOCMIG, i Gerard Bota, responsable del Grup de Biologia de la Conservació del CTFC, tots ells investigadors de reconegut prestigi.
La celebració del congrés a Menorca és possible gràcies al suport de l’Agència Menorca Reserva de Biosfera del Consell Insular de Menorca i el patrocini de la Fundació per a la Preservació de Menorca, la Fundació Marilles, l’Ajuntament de Maó i la Direcció General d’Espais Naturals i Biodiversitat del Govern de les Illes Balears, a més de la col·laboració d’una vintena d’entitats científiques i de divulgació. Les inscripcions s’han de fer a través de la pàgina web www.cotpc.org i el termini per presentar contribucions s’acaba el pròxim dilluns, dia 10 d’agost.
3 Comments
Deixa el teu comentari
Disculpa, heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.
Hello, I enjoy reading through your article post. I wanted to write a little comment to support you.
Definitely believe that which you said. Your favorite
justification seemed to be on the internet the easiest thing to
be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people think about worries that they
just do not know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal.
Will likely be back to get more. Thanks
Superb, what a website it is! This blog gives useful facts to us,
keep it up.