La Societat Ornitològica de Menorca en un acte protagonitzat per els petits artistes que van aportar les seves obres al concurs, ha fet l’entrega de premis a tots els participants que van rebre un lot de regals.

Agraïm a s’ajuntament de Maó, l’Agencia Reserva de Biosfera i el Parc Natural des Grau la seva col.laboracio en els premis.

Volem també donar les gràcies a tots els participants i convidar-vos en properes edicions.
concursdibuig2

concursdibuig1

Us convidem assistir a la xerrada que ens oferirà el nostre company Xavi Méndez el proper  Divendres 26 i que tindrà lloc a la sala d’audiències del Claustre del Carme (Maó) a les 20h “L’ésser humà i els ocells urbans. Història d’una convivència”

I a l’endemà següent podeu gaudir en família de l’activitat lúdica d’anellament que la Societat Ornitològica de Menorca portarà a terme al Parc de Rubió i Tudurí de Maó a partir de les 9 del matí fins la 1 del migdia si la climatologia no ho impedeix.

Comentar-vos també que aprofitarem l’esdeveniment per fer la presentació de l’Anuari Ornitològic de les Balears 2020.

Us  hi esperem !!

xerrada26nov

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

anellament27nov

Ningú no es queda indiferent en observar l’espectacle que ens ofereix un gran bàndol d’estornells solcant el cel abans de retirar-se als dormidors habituals.

Ocell passeriforme de la família dels stúrnids de uns  20 cm i un pes de entre  60-95 grams. Té el plomatge generalment fosc amb reflexos iridescents i tacat de blanc.

Sabíeu que té un gran repertori de cants i la particularitat d’imitar sons de la natura?

L’Estornell vulgar (Sturnus vulgaris) forma grans estols -a vegades de milers d’exemplars  que es mouen de forma sincronitzada

Ell video i les imatges van ser captades a Maó per la nostra amiga Patricia Redondo, que amablement ens ha concedit permís per difondre-les a la nostra web i xarxes socials.

stur8stur4

 

Reprenem l’activitat ajornada a aquest dissabte  dia 20.

Acostau-vos a coneixer l’avifauna dels nostres pobles.

OCELLSPOBLEFREGINAL

“Ja tenim aquí la 35è edició de l’Anuari Ornitològic de les Balears. Una publicació que recull totes les novetats ornitològiques ocorregudes a ses illes al llarg de l’any 2020.

En aquest nombre, a més de les observacions interessants o rareses (ocells no comuns a les illes) fetes pels diferents ornitòlegs de les Balears al passat any, també hi trobareu articles interessantíssim de temàtiques ornitològiques tan diverses com la situació de la població de soter Hieraaetus pennatus a la veïna Mallorca, les primeres dades de cria del xòric petit Falco naumanni a la balear major, els efectes de l’augment de la temperatura sobre els polls de vinjola Apus apus o l’observació de dues rareses com l’ull de bou boreal Phylloscopus borealis o la calàndria bimaculada Melanocorypha bimaculata entre d’altres.

Si voleu tenir un exemplar, vos podeu posar en contacte amb la SOM a traves del correu  informacio.som@menorcasom.org o assistir a alguna de les activitats que l’entitat durà a terme les properes setmanes al municipi de Maó, així com a la presentació de l’Anuari al municipi de llevant que tindrà lloc el divendres 26 conjuntament amb la xerrada “L’Esser Humà i les Aus Urbanes. Historia d’una Convivència”.

Una forma d’estar al dia del que succeeix en el món de les aus a la nostra illa. ”

Recordau-vos que a la nostra biblioteca web teniu un enllaç permanent per consultar o descarregar edicións d’anuaris anteriors.

portadaanuari2020

Malauradament es veiem obligats ajornar l’activitat d’anellament d’ocells prevista per demà dissabte al parc de Es Freginal degut a les inclemències del temps.

Si la climatologia ho permet, la portarem a terme al proper dissabte dia 20 a l’horari establert.

Disculpeu les molèsties.

 

Durant aquest mes de novembre durem a terme les darreres activitats ornitològiques emmarcades dins el projecte “Els ocells del teu poble”, unes jornades educatives destinades a donar a conèixer la diversitat d’ocells que viuen en el nostres pobles. Aquesta activitat consta de xerrades divulgatives i jornades d’anellament científic dins els parcs urbans, i estan destinades a tot tipus de públic.

El calendari de les activitats és el següent:

 

  • Divendres 12 de novembre, a Ciutadella: Xerrada amb el títol “L’ésser humà i les aus urbanes. Història d’una convivència“. Espai Cultural Can Saura, a les 19:30h.

 

  • Dissabte 13 de novembre, a Maó: Activitat d’anellament científic d’aus. Parc d’Es Freginal, de 9 a 13h.

 

  • Divendres 26 de novembre, a Maó: Xerrada amb el títol “L’ésser humà i les aus urbanes. Història d’una convivència“. Sala d’actes del Claustre del Carme, a les 20:00h.

 

  • Dissabte 27 de novembre, a Maó: Activitat d’anellament científic d’aus. Parc Rubió i Tudurí, de 9 a 13h.

Recordar-vos que ja no cal inscripció prèvia i que aprofitarem les dues xerrades programades per a fer la presentació de l’Anuari Ornitològic de les Illes Balears.

Us hi esperem.

posterxerrada1

posterocells1

El proper divendres dia 1 d’octubre , la Societat Ornitològica de Menorca oferirà una interessant xerrada de la mà del nostre company Xavier Méndez, qui ens parlarà dels ocells que conviuen als carrers, parcs i zones verdes dels nostres pobles.

Activitat oberta al públic que començarà a les 20:00h, a la Plaça des Mercat d’Es Castell.

Vos esperem !!

Col·labora: Ajuntament d’es Castell.

.xerradasom1octubre

L’importància de rebrer  la comunicació de la lectura d’anella d’un exemplar marcat, ens permet tramitar amb l’òrgan corresponent de gestionar el seu historial la nostra observació.

En aquest cases tracte d’una gavina cama-groga (Larus michahellis), amb anella de pvc color verd i el codi PXST, observada per el nostre company n’Adrià Verger als voltants del poliesportiu municipal de Maó el passat divendres dia 15 de maig.

Gràcies al Institut Català d’Ornitologia (ICO) , podem saber que es tracte d’un exemplar marcat com adult al Zoo de Barcelona amb data 16/07/2020 i com podeu veure s’ha observat en 7 ocasions abans d’arribar a la nostre illa.historiallarmicpxst

 

Animau-vos a participar en el concurs de dibuix que us presentem dins de la nostra activitat “Els Ocells del teu Poble” obert a totes les edats. Els dibuixos els podeu enviar a través de correu electrònic, adjuntant nom, edat i telèfon de contacte.

Us hi esperem.

Gràcies.
concursdibuixsom2021