S’ha fixat el proper 10 de març com a data límit  per enviar  les vostres observacions.

Si no ho heu fet per el canal de la nostra web a l’apartat de “CITES”, ara podeu enviar-les al nostre correu:

informacio.som@menorcasom.org , o també directament a l’adreça del coordinador  a Menorca encarregat de fer el recull de les observacions que és la següent:  jcaponin@gmail.com

Com ja sabeu, l’Anuari Ornitològic de les Balears (AOB), és una publicació en la qual la SOM n’és membre del comité editorial i col·labora aportant el llistat de cites ornitològiques, així com les observacions de rareses, recomptes anuals d’aus aquàtiques i altres articles.

A l’apartat de “PUBLICACIONS” del nostre web, podeu visualitzar i descarregar mitjansant l’enllaç  l’actual anuari de 2019 així com  els d’anys anteriors.

Aprofitem l’ocasió per agrair-vos la vostre col·laboració i recordeu fer-ho abans de dia 10 de març de 2020 !!

Com cada any, la Societat Ornitològica de Menorca concedeix uns ajuts als projectes d’investigació i estudi sobre l’avifauna de la nostra illa.

Adjuntem les bases per poder optar a les beques  que podeu descarregar en format PDF.

Els projectes rebuts dins el termini,  s’hauran d’ajustar a la normativa i una comissió de la junta directiva avaluarà les propostes presentades.

 

Download (PDF, 162KB)

La diversitat d’espècies animals a les zones urbanes és un indicador de la qualitat d’aquest ecosistema, no només pels animals que hi viuen, sinó també per nosaltres. Un hàbitat divers i ric en biodiversitat és indicador de salut.

La convivència de l’ésser humà amb les aus no és fàcil. La seva presència ens provoca “molèsties” com ara renous o excrements; petites si les comparem amb les provocades per nosaltres mateixos: vehicles, fems, plàstics, ocupació de l’espai, pol·lució… Al mateix temps, ens aporten un seguit de beneficis, alguns lligats a la qualitat de vida: serenitat, tranquil·litat, bellesa…; i d’altres més quantificables, com combatre les plagues d’insectes (mosques, erugues, mosquits…).

A les darreres dècades, la modernització de les urbs (pobles i ciutats), la nostra forma de vida, l’egoisme i la intransigència humana, el canvi climàtic, la introducció d’animals exòtics i/o al·lòctons i molts altres factors, han complicat aquesta convivència entre les aus i els humans. Les poblacions d’aquests bells animalons alats no han aturat de minvar o, fins i tot, alguns han arribat a desaparèixer.

Per aquest motiu, i abans que sigui massa tard, la Societat Ornitològica de Menorca (SOM) vol donar a conèixer les aus urbanes de la nostra illa a través d’un programa d’activitats als municipis de Ciutadella i Maó anomenat “Els ocells del teu poble”. Activitats obertes al públic en general, i als més petits en particular, on tothom que hi participi podrà conèixer diferents aspectes de les aus urbanes i quines solucions es poden posar en pràctica si tenim un niu de vinjolita a la façana que ens embruta el terra, un dormidor de pardals al pati, nius de processionària al jardí o un menjamosques criant al fanal de l’entrada de ca nostra.

Les activitats tindran lloc entre els mesos de desembre i gener, amb places limitades i grups reduïts per mor de la pandèmia. Ja us podeu anar apuntant a través del correu informacio.som@menorcasom.org o del telèfon 672095812 (inscripció prèvia obligatòria).

Calendari activitats:

Dissabte 19 de desembre 2020 …………………… Canal Salt (Ciutadella)

Dissabte 9 de gener 2021……………………………. Es Freginal (Maó) i Es Pinaret (Ciutadella)

Dissabte 23 de gener 2021………………………….. Parc Rubió i Tudurí (Maó)

Dissabte 30 de gener 2021………………………….. Canal Salat (Ciutadella)

Dissabte 9 de febrer 2021…………………………… Parc des Freginal (Maó)

Dissabte 20 de febrer 2021…………………………. Es Pinaret (Ciutadella)

Dissabte 27 de febrer 2021…………………………. Parc Rubió i Tudurí (Maó)

Si us agraden les aus i la natura i vols aprendre a conviure-hi i saber més de la resta d’éssers vius que comparteixen el planeta amb nosaltres, no t’oblides d’apuntar-t’hi. I si teniu fillets segur que aprendran moltes coses!

Hem preparat un concurs de dibuixos d’ocells obert a totes les persones, especialment per als més petits de casa. Ja podeu fer el vostre dibuix i enviar-lo per correu a: informacio.som@menorcasom.org, indicant la vostra edat, el vostre nom complet i un nombre de telèfon de contacte. Teniu de temps fins el 28 de febrer.

Dibuixa el teu ocell!

TRIPTICOCELLSDELTEUPOBLE

La Societat Ornitològica de Menorca (SOM) vol agrair a totes les entitats, institucions i persones implicades en el congrés el seu suport i, al món ornitològic de les terres de parla catalana, la seva participació i confiança.

En un context en el qual tot semblava estar en contra, la celebració del 2n Congrés d’Ornitologia de les Terres de Parla Catalana (COTPC) els passats dies 10, 11 i 12 d’octubre al Llatzeret de Maó s’ha de considerar un èxit rotund. Les xifres ho avalen: 140 persones inscrites, 82 contribucions presentades, 5 xerrades plenàries, 24 entitats col·laboradores i la implicació de 6 administracions i entitats en el patrocini de l’esdeveniment no deixen marge al dubte. En aquest sentit, el comitè organitzador, encapçalat per la SOM i integrat pel GOB Mallorca, l’Institut Català d’Ornitologia, el Grup AU de Castelló, la Societat Valenciana d’Ornitologia, el Groupe Ornithologique du Roussillon i el Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya d’Andorra no pot deixar d’agrair el suport, la implicació i el compromís amb l’ornitologia en favor de la sostenibilitat, la biodiversitat i la ciència a tothom que ha aportat el seu gra d’arena perquè això fos possible.

Menció especial mereix l’Agència Menorca Reserva de Biosfera del Consell Insular de Menorca, coorganitzadora d’aquesta edició del COTPC i imprescindible per a la seva celebració, com també la Fundació per a la Preservació de Menorca, la Fundació Marilles, la Direcció General d’Espais Naturals i Biodiversitat del Govern de les Illes Balears i els ajuntaments de Maó, Sant Lluís i es Castell, que amb el seu patrocini han estalonat a un comitè organitzador integrat per entitats sense ànim de lucre. Gràcies, també, a l’Ajuntament de Maó per facilitar el trasllat de la darrera jornada a l’Orfeó Maonès, ateses les condicions meteorològiques que van impedir l’accés al Llatzeret. Al personal tant del Llatzeret com de l’Orfeó, l’agraïment per la càlida rebuda i la predisposició a fer les coses fàcils. Grans equips humans! I a Juan Manuel Zacarias, Zaca, per regalar al congrés el dibuix amb el qual es va reconèixer la feina de la secció de Ciències Naturals de l’IME, i a l’alberg de Sa Pallofa, as Castell, per acollir-nos sense demanar res a canvi.

Finanalment, un darrer agraïment als socis i sòcies de la SOM i a totes les persones participants. Sense la seva responsabilitat, el COTPC no podria haver tancat amb èxit. Gràcies! Ens retrobem el 2022 al País Valencià en la 3ª edició del congrés.

El TERMCAT publica avui la infografia interactiva Ocells marins: un tresor en perill, en el marc del segon Congrés d’Ornitologia de les Terres de Parla Catalana, que se celebra aquest cap de setmana a Menorca i que dona el protagonisme al grup d’ocells més amenaçat del planeta i amb més problemes de conservació.

La infografia recull 12 espècies d’ocells, d’ordres i famílies diverses, que viuen adaptats al medi marí, i que hem volgut destacar perquè representen espècies emblemàtiques, com ara el mascarell o l’ocell de tempesta, o per l’estat de conservació en què estan catalogades actualment, com ara la baldriga balear, endèmica de les Illes Balears, i el fumarell negre, en perill d’extinció; la baldriga mediterrània, el corb marí emplomallat o la gavina corsa, considerades espècies vulnerables; o el gavot, catalogada com espècie quasi amenaçada.

Cada il·lustració inclou enllaços a les fitxes del Diccionari dels ocells del món, on es pot consultar la informació terminològica disponible de cadascuna de les espècies. Aquesta obra, elaborada per la Fundació Barcelona Zoo, l’Institut Català d’Ornitologia i el TERMCAT, i actualment en curs, permet la consulta de 7.379 fitxes terminològiques corresponents a totes les espècies d’ocells no passeriformes i a les espècies de 74 famílies d’ocells passeriformes.

Com a material de referència sobre les denominacions d’ocells, també podeu consultar la infografia Ocells no passeriformes, sobre la classificació taxonòmica d’aquest grup d’ocells, i els Criteris per a la denominació catalana d’ocellsaprovats pel Consell Supervisor el desembre de 2016, que ofereixen les recomanacions per a la creació de nous noms d’espècies d’ocells en català.

La infografia Ocells marins: un tresor en perill forma part del conjunt de productes multimèdia que, en suport gràfic i interactiu, ofereix el TERMCAT amb la voluntat d’afavorir la difusió de la terminologia dels diferents àmbits d’especialitat.

L’Institut Català d’Ornitologia (ICO) és un referent en el desenvGabriel Gargalloolupament de projectes de seguiment d’ocells basats en la ciència ciutadana. Gabriel Gargallo, director general de l’ICO, en parlarà al 2n Congrés d’Ornitologia de les Terres de Parla Catalana (Menorca, del 10 al 12 d’octubre)

Xarxes de milers de voluntaris d’àmbits ben diversos s’organitzen arreu del món per recollir dades prou estructurades com per fer-ne un ús científic, aprofundir en el coneixement del nostre entorn i aplicar aquests coneixements en la seva millora. És el que s’anomena ciència ciutadana, la recerca científica que compta amb la implicació activa del públic no especialitzat o no professional. En el cas de l’ornitologia, té una llarga tradició, amb multitud d’iniciatives que parteixen d’aquesta base de col·laboració desinteressada de milers de persones i, a Catalunya, hi ha una entitat pionera en la seva aplicació. És l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), una associació que es dedica a l’estudi i seguiment dels ocells i els seus hàbitats amb l’objectiu d’obtenir informació sòlida i imparcial que contribueixi significativament en les polítiques de conservació de la biodiversitat. L’ICO obté aquesta informació, essencialment, gràcies a multitud de projectes de seguiment basats en la ciència ciutadana. Aquests projectes, molts d’ells d’escala nacional i duts a terme conjuntament amb els gestors del medi natural, són possibles gràcies a la col·laboració de milers d’ornitòlegs voluntaris d’arreu de Catalunya. El 2n Congrés d’Ornitologia de les Terres de Parla Catalana (COTPC) comptarà amb unes quantes comunicacions relacionades amb aquesta forma de treballar i, sobretot, amb una xerrada plenària a càrrec del director general de l’ICO, Gabriel Gargallo.

Entre els ornitòlegs, el nom de Gargallo s’associa a la identificació, la muda i la datació dels ocells, àmbits en els quals és un reconegut expert, però la feina de l’ICO l’ha convertit, també, en un referent en el camp de la ciència ciutadana i la seva aplicació en la gestió i la conservació de la biodiversitat i del medi natural en el seu conjunt. En l’àmbit internacional, la seva empenta ha estat essencial per al desenvolupament de l’EuroBirdPortal, un dels projectes de ciència ciutadana més ambiciosos a escala europea.

Gargallo serà al COTPC amb una xerrada titulada “Tancant el cercle: l’ús aplicat de la ciència ciutadana” i la seva presència se suma a un llistat de ponents del congrés de primera línia: Pep Arcos, coordinador del Programa Marí de SEO/BirdLife, Daniel Oro, investigador del CSIC, Magnus Robb, expert en la tècnica de la NOCMIG -gravació dels sons dels ocells en vol nocturn-, i Gerard Bota, responsable del Grup de Biologia de la Conservació del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya.

La celebració del congrés a Menorca és possible gràcies al suport de l’Agència Menorca Reserva de Biosfera del Consell Insular i el patrocini de la Fundació per a la Preservació de Menorca, la Fundació Marilles, l’Ajuntament de Maó i la Direcció General d’Espais Naturals i Biodiversitat del Govern de les Illes Balears, a més de la col·laboració d’una vintena d’entitats científiques i de divulgació. Tindrà lloc al Llatzeret del 10 al 12 d’octubre i comptarà amb 150 assistents. De fet, l’èxit de la convocatòria ha estat tan gran que l’organització ha hagut de tancar les inscripcions molt abans del previst per ajustar-se a les normatives vigents amb motiu de la pandèmia.

 

L’èxit de participació i les limitacions d’aforament per l’evolució de la pandèmia ens obliguen a TANCAR INSCRIPCIONS al #COTPC2020. Lamentam no tenir marge de maniobra, la seguretat dels assistents és clau. Obrim llista d’espera, podeu accedir-hi aquí https://cotpc.org/registre

Pep Arcos, responsable del Programa Marí de SEO/BirdLife, serà a l’octubre a Menorca per oferir una xerrada sobre els avanços en coneixement i conservació dels ocells marins, el grup d’aus més amenaçat del planeta

 L’eix vertebrador de la segona edició del Congrés d’Ornitologia de les Terres de Parla Catalana (COTPC), que se celebrarà al Llatzeret, del 10 al 12 d’octubre, seran els ocells marins, que constitueixen el grup d’aus més amenaçat del planeta. Són espècies de famílies molt diverses que comparteixen un mateix ecosistema, la mar i el litoral, i són, majoritàriament, ocells que passen la seva vida en el medi marí i que només s’acosten a terra ferma en l’època de nidificació. La decisió d’organitzar aquest 2n COTPC a Menorca, situada al bell mig d’una mar Mediterrània que té un elevat percentatge d’espècies endèmiques, no ha estat casualitat. La baldritja balear (Puffinus mauretanicus) és una espècie endèmica de les Illes –tota la població mundial es reprodueix aquí– i és l’au marina més amenaçada d’Europa. A més, a les Balears s’hi localitzen alguns enclavaments fonamentals per als ocells marins: l’arxipèlag de Cabrera, Dragonera, tots els illots adjacents de les Pitiüses, i, a Menorca, l’illa de l’Aire, la Mola –on hi ha la colònia més important de baldritja de l’illa– i el nord del terme de Ciutadella, amb una de les majors colònies de cria de baldritja grossa (Calonectris diomedea) de la Mediterrània occidental. Són, aquests, factors que s’han tingut en compte per escollir el fil conductor del congrés i, també, per haver apostat per Menorca per a la seva celebració.

La confirmació de l’assistència de Pep Arcos és una excel·lent notícia per avançar en la conscienciació dels problemes que afecten els ocells marins i la responsabilitat que l’activitat humana té en la seva preocupant situació. Arcos ha dedicat tota la seva carrera professional a l’estudi i la conservació d’aquestes aus. És llicenciat en biologia per la Universitat de Barcelona, on també es va doctorar amb un estudi sobre la interacció entre els ocells marins i la pesca a la Mediterrània, i, des de fa 15 anys, treballa a SEO/BirdLife, on és l’actual coordinador del Programa Marí. En la seva visita Menorca farà un repàs a les espècies més importants d’ocells marins de casa nostra i als seus principals problemes de conservació, així com a la feina que es duu a terme per millorar-ne el coneixement i protegir-los. Alhora, pararà especial atenció en la interacció entre ocells i pesca, una de les activitats humanes que més influeix en la vida d’aquestes aus.

 La participació de Pep Arcos al COTPC 2020 se suma a les ja confirmades de Daniel Oro, investigador del CSIC, Magnus Robb, expert en la técnica de la NOCMIG, i Gerard Bota, responsable del Grup de Biologia de la Conservació del CTFC, tots ells investigadors de reconegut prestigi.

La celebració del congrés a Menorca és possible gràcies al suport de l’Agència Menorca Reserva de Biosfera del Consell Insular de Menorca i el patrocini de la Fundació per a la Preservació de Menorca, la Fundació Marilles, l’Ajuntament de Maó i la Direcció General d’Espais Naturals i Biodiversitat del Govern de les Illes Balears, a més de la col·laboració d’una vintena d’entitats científiques i de divulgació. Les inscripcions s’han de fer a través de la pàgina web www.cotpc.org i el termini per presentar contribucions s’acaba el pròxim dilluns, dia 10 d’agost.

El menjamosques gris, conegut també com a Papamoscas mediterráneo (en castellà), Mediterranean flycatcher (en anglès) o amb el seu nom llatí Muscicapa tyrrhenica balearica és un petit ocell de poc més de 12 gr que passa l’hivern a l’Àfrica i l’estiu a les Illes Balears, Còrsega, Sardenya i la costa Italiana de la Toscana.

Es tracta d’un petit ocell que s’alimenta de petits insectes i que és un habitant comú dels nostres boscos i molt especialment dels espais urbans on troba aliment i refugi. De fet, els parcs i grans jardins de les ciutats són zones on assoleix una elevada densitat de població. El seu vol és molt àgil i caça contínuament,especialment a l‘estiu quan ha d’alimentar 3-4 pollets insaciables. Com a altres espècies migradores intenta criar al mateix lloc cada any i encara que normalment ho fa en arbres, en ocasions fa el niu en elements urbans com fanals. Des de fa pocs any se’l considera una espècie diferent del menjamosques gris Muscicapa striata, que s’estén per tot Euràsia. Els ocells de les illes Balears estan clarament diferenciats morfològicament, en el cant i en alguns aspectes del comportament reproductor dels ocells corsos i italians, però així i tot encara conserven lligams genètics amb ells. D’aquí el nom de Muscicapa tyrrhenica balearica, una subespècie de la nominal Muscicapa tyrrhenica. Poca cosa es coneix sobre molts aspectes d’aquesta nova espècie i els seus costums migratoris en concret. Per esbrinar com i on migren exactament aquest ocells, el Dr. Frederic Jiguet del Museu d’Història Natural de París va començar a marcar amb petits geolocalitzadors els ocells de Còrsega l’any 2017 i l’any 2019 també a Menorca. Aquests petits aparells han de ser recuperats de nou a l’estació següent per descarregar la valuosa informació del seu viatge, indicant no només on han passat l’hivern sinó també quina estratègia migradora van emprar per creuar el Sàhara. Per tant, el primer objectiu del projecte és localitzar de nou l’ocell que porta el geolocalizador per poder capturar-lo i obtenir la informació. També s’aprofita la seva captura per prendre dades biomètriques, fotografies, una petita ploma per l’anàlisi genètica i altres informacions d’interès científic. Aquest any 2020 s’estan marcant de nou ocells amb geolocalitzador en un projecte més ampli perquè diferents equips estan capturant aquests ocells a Finlàndia, França, Sèrbia, Còrsega i Menorca simultàniament. Les feines de camp a Menorca estan coordinades per Santi Catchot (membre de la SOM) i ja s’han recapturat geolocalitzadors de l’any 2019, el que permetrà saber per primera vegada informació de com es desenvolupa la migració i on passen l’hivern els nostres menjamosques baleàrics.

Les feines de camp aquest any 2020 es desenvolupen as Freginal, Parc Rubió i Tudurí, Parc de ses Vinyes, Plaça Eivissa, Sínia Costabella i horts de Sant Joan. La Societat Ornitològica de Menorca (SOM) voldria agrair l’Ajuntament de Maó i molt especialment a l’àrea de Medi Ambient, Educació, Policia local i a na Gemma Garceso del Parc Rubio i Tudurí la seva col·laboració en la utilització dels espais públics de la ciutat. També a la Conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern Balear per la concessió dels permisos pertinents, i a particulars que ens han deixat entrar a jardins privats per capturar els ocells, una feina a vegades complexa que requereix moltes hores i paciència.

El músic i ornitòleg escocès Magnus Robb, convidat al 2n Congrés d’Ornitologia de les Terres de Parla Catalana per parlar de la cada vegada més coneguda tècnica d’enregistrament de les vocalitzacions que emeten els ocells en vol durant la nit (NOCMIG)

 

La tècnica de NOCMIG (nocturnal migration, també anomenada NFC – nocturnal flight calls) és una metodologia per enregistrar el reclam dels ocells que migren de nit. Nascuda als Estats Units, la gravació nocturna i l’anàlisi i identificació posterior estan generant molt d’interès entre els ornitòlegs perquè permeten recollir dades valuoses sobre les migracions. S’ha de tenir present que gairebé  dues terceres parts de les espècies que, dos cops l’any, fan el llarg viatge  entre les àrees de cria i les d’hivernada, ho fan de nit. Són, en bona part, ocells passeriformes i poder-les enregistrar suposa obtenir un coneixement fonamental tant des del punt de vista biològic i ecològic, com del de la conservació.

 

El 2n Congrés d’Ornitologia de les Terres de Parla Catalana, que se celebrarà a Menorca l’octubre, ha recollit aquesta voluntat de seguir ampliant els coneixements sobre aquesta tècnica i ha convidat a un dels seus màxims experts, l’ornitòleg escocès Magnus Robb, que hi oferirà una xerrada plenària en la jornada de cloenda per posar de manifest la conveniència d’implantar aquesta metodologia a les illes mediterrànies, les quals juguen un  paper clau en la migració de molts ocells europeus.

 

Robb té una història curiosa darrere: va estudiar música a la Universitat de York i composició a Londres. La recerca de melodies per a les seves composicions el va portar a gravar el cant dels ocells i va quedar tan fascinat que, des de llavors, dedica bona part del seu temps a enregistrar i identificar reclams i, més concretament, a gravar ocells en migració nocturna a la península Ibèrica i altres llocs d’Europa. Tant és així que ell mateix s’ha arribat a definir, no sense un punt d’humor, com a zoomusicòleg. El cert és que la seva formació musical li ha permès especialitzar-se a entendre els patrons en el cant i a identificar sons molt específics. La seva feina ha quedat reflectida en diversos llibres del projecte The Sound Approach, que pretén documentar el més exhaustivament possible els sons dels ocells, amb una especial atenció en les espècies de la regió oest del Paleàrtic. Els integrants del projecte, a més, formen part del grup d’experts que ha creat un protocol per estandarditzar el monitoratge de vocalitzacions nocturnes, de manera que les gravacions i les dades que se’n deriven puguin ser utilitzades globalment.

 

Robb  serà a Menorca el 12 d’octubre per posar punt i final al 2n Congrés d’Ornitologia de les Terres de Parla Catalana. Aquesta edició compta amb el suport de l’Agència Menorca Reserva de Biosfera del Consell Insular de Menorca i el patrocini de la Fundació Marilles, l’Ajuntament de Maó i de la Fundació per a la Preservació de Menorca, a més de la col·laboració d’una vintena d’entitats científiques i de divulgació.

 

L’organització ha anat adaptant el calendari a la situació generada per la pandèmia i, a banda de garantir el retorn del 100 % de l’import de la inscripció en cas de suspensió, ha allargat el termini per a la recepció de propostes de contribució fins al 10 d’agost. Tota la informació està disponible al web www.cotpc.org.