Al illot d’Ízaro a Bermeo, companys de la SOM participaran en les tasques d’anellament  d’aquesta campanya de migració post-nupcial que organitza el col·lectiu d’ornitòlegs d’Urdaibai.

Podeu visitar aquest enllaç i veure el desenvolupament de la campanya:

https://izarouhartea.wordpress.com/

CAMPANYAIZARO2018

Després de 55 dies continuats de campanya d’estudi de la migració prenupcial a l’illa de l’Aire ens hem pres uns dies, ben guanyats, de relax. Avui tornam per fer una sèrie d’apunts importants, absolutament necessaris amb molt d’agraïment a totes les persones, entitats científiques, empreses privades, ajuntaments, gràcies als quals s’ha pogut fer aquesta 25a campanya a l’Aire.

En uns dies aportarem ja les primeres dades definitives de la campanya i començarem a preparar la memòria d’aquesta primavera 2018.

I ara passam als agraïments.

ANELLADORS I COL·LABORADORS

Sense els quals no seria possible ni aquesta ni cap altra feina de camp, pensam que a més, feta amb molt rigor i seriositat (encara que a les hores lliures hi havia temps per riures també!):

Raül Escandell (SOM), Òscar García (SOM), Marc Illa (ICO), Richard Barnes (BTO), Dave Aitken (RSPB), Luís Betanzos (Aranzadi), Jaume Duaigües (ICO), Rafel Triay (SOM), Aïda Sabaté (ICO), Sergi Catchot (Menorca), Ioar de Guzman (Aranzadi), Rowan Hardman (Aranzadi), Lídia López (ICO), Iñaki Aiartza (Aranzadi), Bet Mejan (ICO), Neus Mulet (GOB Mallorca).

Nara Triay (SOM), Vinca Escandell (SOM), Sebas Julià (ICO), Marisa Álvarez (SOM), Joan Florit (SOM), Alicia Pioli (Menorca) i Lidia Villalonga (Menorca).

FINANÇAMENT

Hem de dir que aquest any sí que s’han aconseguit algunes col·laboracions econòmiques que ens serveixen per alleugerir la càrrega econòmica a la coordinació i permet assegurar la presència d’un anellador expert al llarg de tota la campanya. En aquest sentit agrair el finançament de l’OBSAM (Observatori Socioambiental de Menorca) http://www.obsam.cat/ i també l’ajuda de l’ajuntament de Sant Lluís, http://www.ajsantlluis.org/ també donada l’any passat.

ALTRES PERSONES COL·LABORADORES

Hem d’agrair tant la disponibilitat que han tingut algunes de les persones citades per fer viatges de personal i queviures a l’illa, com per coordinar les compres i que no faltés res a l’illa des de Menorca o per recollir o dur col·laboradors a l’aeroport… Tota ajuda és poca, i sempre molt agraïts a tots!

Rafel Pons, Antoni Barber, Sergi Iglesias, Josepa Rubio, Monica Orfila i Juan José Carreras.

IMG-20180501-WA0005EMPRESES  I ENTITATS COL·LABORADORES

Sens dubte, el transport a l’illa és una de les dificultats més grans a l’hora d’organitzar aquesta campanya, per tant, un agraïment molt gran a l’empresa BOGA BOGA https://bogabogamenorca.com/ del port de Maó per tots els seus viatges fets durant aquesta campanya. També és molt d’agrair, un any més, poder gaudir de l’excel·lència d’un oli ecològic excepcional enviat expressament per a la campanya des de Bovera (Lleida) OLI BERANÇA http://www.beranca.com/ i com no, també com cada any altres subministraments fets per EL CHIVITO RESTAURANT https://g.co/kgs/pwi3XK  i S’HORT ECOLÒGIC https://www.facebook.com/Short-Ecol%C3%B2gic-120025751493380/. També a l’IME (Institut Menorquí d’Estudis) http://www.ime.cat/ i a tot el seu personal per les gestions i ajuda prestada quan ha estat necessària.

Com conviure amb les vinjolites-001 és el títol de la xerrada que Xavi Méndez de la SOM (Societat Ornitològica de Menorca) donarà divendres que ve, dia 4 de maig a les 20.00 h a la Biblioteca Pública d’Alaior.
Aquest municipi ha patit una forta davallada de la població de vinjolites d’uns anys cap aquí. Amb aquesta xerrada s’intentarà explicar els beneficis de conviure amb les vinjolites, com es troba la població d’aquesta espècie, tant a Alaior com a Menorca. Esperam que us interessi i que vingueu a escoltar-la!

La Societat Ornitològica de Menorca va enviar a l’Ofinina d’anellament d’Aranzadi les dades de l’observació d’un exemplar de flamenc comú, amb anella metàl·lica i de pvc amb el codi JTSZ.

Fotografiat a ses salines de Mongofre per Barbara Salva el passat 20/11/2017 .
Aquest exemplar va ser anellat com poll al niu a ETG. du Fangassier – Bouches-du-Rhône – FRANÇA (N43 ° 25’40 “, E04 ° 37’44″) el dia 08/08/2012.

 

Amb aquesta nota us volem informar de l’organització del primer Congrés d’Ornitologia de les Terres de Parla Catalana (COTPC), la SOM és una de les entitats organitzadores, i animar-vos a visitar el WEB del congrés http://www.cotpc2018.org/

Han confirmat lSLIDER-Lanius-senatora participació entitats del principat de Catalunya, País Valencià, Andorra, Catalunya nord i illes Balears.
Esperem aquesta informació sigui del vostre interès.
Cartell xerrada oronelles-001 és el títol de la xerrada que Xavi Méndez de la SOM (Societat Ornitològica de Menorca) donarà divendres que ve, dia 16 de març a les 20.00 h al Centre Sociocultural de Ferreries C/ Beat Joan Huguet, 48.
Aquest municipi és el que manté la població més gran de vinjolites, o oronelles com es coneixen a Ferreries, el que fa que la convivènvia de vegades sigui conflictiva. En aquesta xerrada s’explicaran els beneficis de conviure amb les vinjolites, com es troba la població d’aquesta espècie, tant a Ferreries com a Menorca. Esperam que us interessi i que vingueu a escoltar

a Societat Ornitològica de Menorca (SOM) es complau a convidar-vos a l’assemblea general que se celebrarà el divendres dia 26 de gener a les 19 hores en primera convocatòria i a les 19:30 hores en segona convocatòria al centre de convencions des Mercadal, avinguda del metge Camps s/n.

També us volem fer saber que qualsevol soci o sòcia pot ser membre de la junta directiva; per aquesta raó deixam obert el termini per presentar-se fins el mateix moment de començar l’assemblea. Esperam que us animeu a participar en la nova junta directiva.

L’ordre del dia serà el següent:
Ordre del dia

1.     Lectura i aprovació de l’acta de l’assemblea anterior.

2.     Presentació de la memòria anual d’activitats del 2017.

3.     Estat de comptes del 2017.

4.     Aprovació del pressupost per a l’any 2018.

5.     Propostes d’activitats per al 2018.

6.     Renovació i/o elecció de nous membres de la junta directiva.

7.     Precs i suggeriments.
Gràcies a tots i ens veiem a l’assemblea.

Joan Florit

Secretari general de la
Societat Ornitològica de Menorca

SLIDER-Upupa-epops

27-08-13_039 - copiaCom cada any per aquestes dates, la Societat Ornitològica de Menorca (SOM) està preparant ja els censos d’aus aquàtiques hivernants a Menorca, amb la col·laboració de l’Agència de Reserva de Biosfera de Menorca. En aquesta ocasió les dates triades són el divendres 19 de gener capvespre pel cens de dormidors d’Ardeids i el diumenge 21 de gener matí pel cens d’aus aquàtiques.

Què és i en què consisteix el cens d’aquàtiques?

El cens d’aus aquàtiques s’emmarca dins el programa internacional de censos (IWC, International Waterbird Census) que coordina l’organització Wetlands International a nivell global des de 1967. A Menorca des de fa més d’una dècada és la SOM l’encarregada de coordinar-lo. Aquest consisteix a comptabilitzar totes les aus aquàtiques (ànecs, fotges, agrons, soterins, corb marins, limícoles…) de normalment 11 zones humides repartides per tota la geografia insular. L’any 2017 es van censar un total de 5.452 aus de 48 espècies diferents. El cens, que es fa al matí, comença a la mateixa hora a totes les localitats, i ornitòlegs i voluntaris repartits en grups dediquen el temps necessari a comptar totes les aus de la seva respectiva zona humida mitjançant l’observació des de punts d’observació o fent petits recorreguts a peu.

Què és i en què consisteix el cens de dormidors d’ardèids?

El cens de dormidors d’ardeids és una iniciativa de les diferents entitats ornitològiques de les Balears (el GOB a Mallorca, el Gen a Eivissa, el GOB Formentera i la SOM a Menorca) que va començar de forma coordinada l’any 2007. En l’actualitat, a Menorca, se censen un total de 15 localitats i l’any 2017 es van comptabilitzar 726 ocells entre ardeids i corb marins. Aquest cens es fa al capvespre de forma simultània a totes les localitats, unes hores abans de la posta del sol. Des d’un punt estratègic, els ornitòlegs i voluntaris repartits en grups es dediquen a comptar totes les aus que arriben al dormidor per passar la nit.

Qui i com hi pot participar?

Hi poden participar totes les persones que tinguin ganes de passar una bona estona observant aus a Menorca, amb experiència o sense. És tan fàcil com enviar un correu a informacio.som@menorcasom.org , manifestant la vostra voluntat de participar a un o als dos censos, deixant-nos telèfon de contacte i email. El coordinador dels censos es posarà en contacte amb vosaltres i us inclourà al grup d’una zona propera al vostre poble. Els grups sempre comptaran amb ornitòlegs de l’entitat i telescopis. Cada persona haurà de dur, si té, els seus propis prismàtics.

Ja sabeu, si us agraden les aus i la natura i voleu ajudar la Societat Ornitològica de Menorca als censos d’aus aquàtiques a l’hivern, poseu-vos en contacte amb nosaltres.

BON CENS A TOTHOM!

caratula aire 2016 primaveraCom ja ve sent habitual en els darrers anys, la SOM (Societat Ornitològica de Menorca) organitza una campanya d’anellament durant la migració primaveral, emmarcada al projecte internacional Piccole Isole. El lloc on es durà a terme serà l’illa de l’Aire, una estació que està operativa a la primavera des de l’any 1993, encara que es manté el període mínim des de l’any 1995. Les dates de la campanya d’aquest any 2018 seran des del 26 de març fins al 15 de maig.
Aquesta campanya comptarà amb la presència permanent d’un anellador expert, que és el responsable de l’estació, dels anellaments i en resum de tota la feina que es desenvolupa al voltant d’aquesta campanya.
Com s’ha vingut fent des de l’inici del projecte, la SOM ofereix la possibilitat de participar en aquestes campanyes. La presència de voluntaris és bàsica per a poder dur a terme aquest projecte (2-3 voluntaris simultàniament com a màxim). Es prioritzarà la presencia d’anelladors o anelladors en formació per poder participar com a voluntaris en la campanya.

La manca de finançament els darrers anys fa que no es pugui oferir gratuïtament la manutenció ni tampoc els trasllats a l’illot. En concret tots els participants (anelladors locals i col•laboradors) hauran de pagar una petita quantitat per ajudar a poder fer front a les despeses de manutenció i trasllats a l’illot (també els desplaçaments per terra des de l’aeroport per exemple), encara que el tema econòmic no ha de ser un problema i ho podem parlar (estades molt llargues o altres situacions especials). D’altra banda també estarà oberta la possibilitat de fer donatius per la campanya amb l’objectiu de cobrir imprevistos.

És interessant aprofitar els trasllats previstos que seran normalment un dia per setmana. Concretament aquest anys 2018 els dies que està previst hi hagi trasllat són els següents: 26 de març, 2, 8, 16, 22 i 29 d’abril i 6, 7 i 14 de maig. Aquests trasllats són orientatius perquè poden canviar per causes meteorològiques. És important ajustar-se al màxim o preveure un o dos dies més en el cas que us traslladeu des de fora de Menorca.

A l’illa solem “viure” en una petita caseta que ens deixa autoritat portuària, allà és on fem tota la feina, dormir, cuinar, etc. (no s’entra i se surt a diari de l’illa, vivim allà). De moment no hi ha WC ni dutxes, però l’illa és prou gran per tenir intimitat. Tenim una petita placa solar i bateries que ens permeten tenir llum i carregar un telèfon mòbil, però poca cosa més. Necessitaríeu dur el bàsic, sac de dormir, llanterna frontal, calçat adient per caminar damunt roques, etc. Tot el material d’anellament i de cuina ja és a la caseta, no heu de portar res de plats, gots,…

També s’ha de destacar que la SOM no té cap tipus d’assegurança contractada, per la qual cosa cada participant es fa responsable de qualsevol accident que pugui tenir a la seva estada o trasllat.

Durant el període 1995-2017 s’han anellat més de 70.000 ocells de 114 espècies diferents i la darrera primavera de 2016 es van anellar 3.729 ocells de 61 espècies.
Es habitual capturar espècies rares com Sylvia curruca, Ficedula albicollis, o altres no tant rares però que s’anellen amb números prou interessants (Hippolais icterina, Phylloscopus sibilatrix, Emberiza hortulana,…), així com també dies de captures molt abundants (s’han arribat a capturar més de 600 ocells en una sola jornada).També podeu veure alguna memòria de resultats en la nostra WEB: www.menorcasom.org
També són interessants les poblacions d’altres espècies que nidifiquen a l’illot, especialment aus marines. Durant la campanya aprofitem la nostra estada per col•laborar en alguns dels projectes que es duen a terme actualment. També es duen a terme registres diaris dels ocells observats.
Podeu fer-vos una idea del que és l’illa clicant el següent enllaç, on veureu un vídeo fet durant l’estada d’un col•laborador fa alguns anys: http://www.youtube.com/watch?v=vSG5ZPB-9ts&feature=youtu.be.
El calendari per apuntar-se ja està obert i les dates s’aniran reservant a mesura que arribin les vostres sol•licituds. Podeu demanar més informació o aclariments al correu de la SOM o al del coordinador scatchot@gmail.com
Si esteu interessats, envieu un correu electrònic al coordinador indicant clarament que enteneu i accepteu les condicions exposades en aquesta invitació i les expectatives que teniu previstes aconseguir.
Rebeu una salutació cordial
Santi Catchot
Coordinador de la campanya

Foto 7 Cattle egretCom cada any, a principis de gener, la SOM organitza un cens de dormidors d’ardeids (esplugabous principalment, però també agrons,…) Per aquest motiu i amb la intenció de millorar els territoris censats agrairem qualsevol informació que ens feu arribar sobre possibles dormidors que conegueu. Així mateix si algú està interessat en participar que ens ho digui i l’inclourem a la llista de participants.