En el cicle de conferències del Cercle Artístic de Ciutadella i a càrrec del nostre company l’ornitòleg Xavi Méndez, ens complau convidar-vos a la xerrada aquest proper divendres a les 20.00h. a la sala gran de Can Saura Miret .

 

conferenciaxavimendez

plomesianellescapturahttp://www.menorcasom.org/book/plomes-i-anelles-no-1/
Tenim el plaer d’informar-vos de la sortida del primer butlletí d’ornitologia de la SOM, editat amb la idea de donar a conèixer a totes les persones interessades, i molt especialment als socis, sòcies i simpatitzants, els resultats dels projectes d’investigació duts a terme per la SOM o per algun dels seus membres. Aquest primer nombre que surt amb bastant retard, els naixements sempre són complicats, compta amb el resultats i resums dels principals projectes del 2017, una secció de notícies i el balanç d’anellament (de Balears), que inclou els resultats globals des de l’inici a Balears i els resultats d’aquest mateix any 2017, a més d’una recopilació de les recuperacions fetes els darrers any (2007-2017).
Esperem que aquest nou butlletí sigui del vostre interès, i des d’ara mateix ja ens posam a fer feina amb el segon nombre, del 2018, que esperam surti més prest.

Com cada any per aquestes dates, la Societat Ornitològica de Menorca (SOM) està preparant ja els censos d’aus aquàtiques hivernants a Menorca, amb la col·laboració de l’Agència Reserva de Biosfera de Menorca. En aquesta ocasió les dates triades són el divendres 11 de gener capvespre pel cens de dormidors d’ardeids i el diumenge 13 de gener matí pel cens d’aus aquàtiques.

Què és i en què consisteix el cens d’aus aquàtiques?

El cens d’aus aquàtiques s’emmarca dins el programa internacional de censos (IWC, International Waterbird Census) que coordina l’organització Wetlands International a nivell global des de 1967. A Menorca des de fa més d’una dècada és la SOM l’encarregada de coordinar-lo. Aquest consisteix en comptabilitzar totes les aus aquàtiques (ànecs, fotges, agrons, soterins, corb marins, limícoles…) de les zones humides més importants de la geografia insular (Albufera des Grau, prat de son Bou, son Saura del sud, salines de la Concepció, basses de Lluriac…). El cens, que es fa al matí, comença a la mateixa hora a totes les localitats, i els ornitòlegs repartits en grups dediquen el temps necessari a comptar totes les aus de la seva respectiva zona humida mitjançant l’observació des de diferents punts o fent petits recorreguts a peu.

Què és i en què consisteix el cens de dormidors d’ardeids?

El cens de dormidors d’ardeids és una iniciativa de les diferents entitats ornitològiques de les Balears (el GOB a Mallorca, el Gen a Eivissa, el GOB Formentera i la SOM a Menorca) que va començar de forma coordinada l’any 2007. En l’actualitat, a Menorca, es censen un total de 15 localitats. Aquest cens es fa al capvespre de forma simultània a totes les localitats, unes hores abans de la posta del sol. Des d’un punt estratègic, els ornitòlegs repartits en grups es dediquen a comptar totes les aus que arriben al dormidor per passar la nit.

Qui i com pot participar-hi?

Hi poden participar totes les persones que tinguin ganes de passar una bona estona observant aus a Menorca, amb experiència o no. És tan fàcil com enviar un correu al coordinador dels censos Javi Méndez (xabiermendez@hotmail.com), manifestant la vostra voluntat de participar a un o als dos censos, deixant-nos telèfon de contacte  i email. El coordinador dels censos es posarà en contacte amb vosaltres i us inclourà al grup d’una zona propera al vostre poble. Els grups sempre comptaran amb ornitòlegs de l’entitat i telescopis. Cada persona haurà de dur, si té, els seus propis prismàtics.

Ja sabeu, si us agraden les aus i la natura i voleu ajudar la Societat Ornitològica de Menorca als censos d’aus aquàtiques a l’hivern, poseu-vos en contacte amb nosaltres.

BON CENS A TOTHOM!

El passat divendres 14 de desembre el jurat del concurs de fotografia organitzat per la SOM (Societat Ornitològica de Menorca) va donar a conèixer el fall del concurs en un acte celebrat a la biblioteca del Casino 17 de gener de Ciutadella. En aquest concurs han participat 14 fotògrafs amb un total de 42 obres. El jurat estava composat per diferents membres ornitòlegs de la SOM i destacades persones del món de la fotografia i audiovisual. Tots els membres han coincidit en la dificultat per escollir el guanyador del concurs degut a l’alta qualitat de les obres presentades.
Els finalistes han estat els següents: Sebastià Lluc Coll, José Almagro Menéndez, Esther Ricci Voltes, Josep Taltavull Salord i Luís Arbalejo Pradies, essent aquest darrer el guanyador del concurs amb una fotografia d’un busqueret roig (Sylvia undata). A més de la qualitat de la fotografia, el jurat ha valorat la dificultat de fotografiar aquesta espècie, escassa i molt inquieta al seu hàbitat.
Les deu obres finalistes han servit per il•lustrar el calendari ornitològic de la SOM pel proper any 2019, essent l’obra guanyadora la imatge del mes de gener. Les altres 9 finalistes, a més de dues composicions de fotos il•lustratives de diferents activitats de la societat, completen els altres 11 mesos del calendari.
Degut a l’èxit de la convocatòria i l’acceptació per part del públic en general del calendari editat, es convocarà per l’any que ve la segona edició d’aquest concurs. Els membres de la junta directiva de la SOM han acordat per unanimitat dedicar aquest concurs al nostre company de junta, membre fundador de la SOM i sobretot amic, recentment traspassat, Juan José Carreras.

 

gener2019febrer2019marc2019abril2019maig2019juny2019juiol2019agost2019setembre2019octubre2019novembre2019desembre2019

Ja han passat vint-i-cinc anys des que, al 1993, Menorca va ser declarada Reserva de Biosfera per la UNESCO. Moltes coses han canviat a l’illa durant aquest temps: es va crear al 1995 el Parc Natural de s’Albufera des Grau; la Reserva Marina del Nord de Menorca al 1999; al 2003 s’aprovà el Pla Territorial Insular; s’amplià el Parc Natural al 2004; al 2010 s’inaugurà com a camí públic el GR223, més conegut com a Camí de Cavalls… A l’hora que els esdeveniments s’han anat succeint i que la societat menorquina ha anat canviant, la biodiversitat, aquell grapat d’éssers que comparteixen amb nosaltres els prop de 700 km2 de terra que formen el que els romans van anomenar Balearis Minor, han seguit omplint de vida tots els recons. Una vida que no ha sigut aliena als canvis antròpics en el territori, en la vessant lúdica o en l’ús de la terra.

Les aus són un dels grups animals que han manifestat un major canvi. En aquest temps algunes de les espècies més emblemàtiques del camp menorquí han estat a prop de l’extinció, d’altres han vist com desapareixien o es veien notablement alterats els seus hàbitats, també hi ha hagut que han proliferat a l’ombra de l’opulència humana i nous arribats que han decidit quedar-se. Tot això i molt més és el que la Societat Ornitològica de Menorca ens convida a conèixer aquest proper divendres dia 30 de novembre a les 20h al local de l’Institut Menorquí d’Estudis a la xerrada “Les aus a Menorca després de 25 anys de Reserva de Biosfera”. Acte emmarcat a dins de la celebració del 25è aniversari de Reserva de Biosfera de Menorca i que anirà a càrrec d’en Javier Méndez i on, ponent i assistents, discerniran sobre l’evolució de l’ornitofauna a Menorca en aquests darrers 25 anys i quin serà l’escenari que ens podríem trobar d’aquí 25 anys més.  lesausamenorca25anys

En el marc de la celebració del 25è aniversari de la declaració de Menorca Reserva de la Biosfera,  la Societat Ornitològica de Menorca ens complau convidar-vos a la participació en  la primera edició del concurs de fotografía “Els Ocells de Menorca”.

Un esdeveniment creat amb l’estreta col·laboració del Consell Insular de Menorca i l’Agència Menorca Reserva de Biosfera amb l’objectiu de fomentar la participació ciutadana i de col·lectius de fotògrafs i aficcionats a l’observació d’aus.

La finalitat d’aquest concurs será l’edició de un calendari amb una selecció de les fotografíes aportades per els participants.

Les bases participatives poden ser consultades o descarregades en format PDF. en el següent enllaç:SONY DSC

Download (PDF, 105KB)

Per qualsevol dubte o consulta, podeu fer-ho mitjançant el correu de la nostra entitat.

informacio.som@menorcasom.org

 

Què fer si trobam algún exemplar juvenil d’aquest au marina?

La contaminació lumínica i la poca experiencia en vol, de vegades fan que algún exemplar caigui a terra .

El fet de viure tota la vida a la mar i volin aprofitant les tèrmiques que generen les ones, fa que siguin molt maldestres quan están a terra on pot-ser no remontin el vol i poden ser depredats facilment .

Alguns exemplars pertanyen a projectes de seguiment i estudi, per tant segurament van anellats.

baldritjavirot2018

 

Durant els dies 12,13 i 14 d’octubre s’ha celebrat al Museu de Ciències Naturals de Barcelona el I Congrés d’Ornitologia de les Terres de Parla Catalana (COTPC). La SOM (Societat Ornitològica de Menorca) hi ha participat en qualitat d’entitat co-organitzadora conjuntament amb altres grups de Catalunya ,Principat D’Andorra, País Valencià ,Illes Balears i sud de França.
Així mateix, també ha estat present al comitè organitzador i al comitè científic treballant amb la tria de les ponències que al final han estat exposades al congrés. Quasi 200 persones participen directament al congrés (8 dels qual són de Menorca), s’han presentat un total de 117 comunicacions (48 orals, 60 en forma de pòster i 9 en format WEB). L’èxit de participació ha fet que moltes comunicacions orals presentades s’hagin hagut de passar a pòsters per manca de temps per presentar-les totes.
La SOM presentar quatre comunicacions; una oral, 26 anys d’estudi de la migració prenupcial a l’illa de l’Aire, i tres pòsters, dos dedicats a la presència de dues espècies vulnerables : la vinjolita Delichon urbicum, i l’abellarol, Merops apiaster ( aquest segon ha resultat sel·leccionat per el comitè organitzador per donar-li suport i difusió), i la tercera referent a l’evolució de les poblacions de l’àguila peixatera Pandion haliaetus a les Illes.

Es podenactacloendacongres consultar les actes del congrés en el següent enllaç: https://cotpc2018.org/assets/actes.pdf També podeu consultar la distribució de les contribucions presentades al mapa de contribucions: https://cotpc2018.org/mapa