Arriba l’època en què els polls de baldritja deixen els nius i fan els seus primers vols. La inexperiència els duu a despistar-se amb les llums de les ciutats, urbanitzacions, ports,… Des de la SOM participam amb la campanya per evitar la mort d’aquests exemplars,és molt important que si trobem algun exemplar despistat a terra avisem al 112, GOB Menorca (Centre de recuperació) o COFIB.

La Societat Ornitológica de Menorca organitza una nova edició del concurs de fotografía d’ocells, que dedicarem a la memoria del nostre company  Juan José Carreras Andreu, ” En Jota” com homenatge de la nostra entitat.

Atès l’èxit de l’edició pasada, us convidem a participar amb les vostres obres, per seguir gaudint de la variada avifauna de la nostra illa.

Les Bases participatives les podeu veure obrint o descarregant el fitxer en PDF adjunt.

MOLTA SORT I ANIMEU-VOS A PARTICIPAR !!

 

Download (PDF, 62KB)

 

 

El passat disabte dia 4 de maig, la Societat Ornitològica de Menorca va organitzar una activitat única i exclusivament dirigida als socis de la nostra entitat.

Un grup de 10 persones, va podeu gaudir de tot un dia d’estada  a l’Illa de l’aire. Una de les nostres estacions d’anellament més important, sobretot en els passos migratoris i allà on un gran nombre d’espècies fa aturada per descansar i alimentar-se abans de travessar de nou la mar cap els seus territoris de cria en primavera i d’hivernada a la tardor.

L’equip d’anellados present a l’illa durant aquella jornada els va anar explicant  tot alló referent a les aus que anaven anellant i van poder comprobar com es viu el dia a dia a l’illa durant la campaya d’anellament .

L’illa de l’Aire és també un dels llocs més importants de tot Balears en quan a les aus marines, on algunes de les espècies presents a la mediterrània tenen les seves colònies de cria.

Una activitat didáctica i d’esbarjo ,que de ben segur va agradar a tothom.

 

 

 

 

aire2 (1)aire2 (2)aire6 (2)aire4 (1)aire4 (2)aire7aire6 (1)

La Socicartellexpoconcursetat Ornitològica de Menorca convida als socis, participants del concurs, simpatizants i públic  en general a la inauguració de l’exposició fotogràfica “Els Ocells de Menorca”, que tindrà lloc el proper divendres dia 10 de maig a les 19,30h, al Centre Municipal d’Art de Ciutadella i que romandrà oberta fins el dia 28 de maig de 2019.

Aquesta exposició comptarà amb una selecció de 30 fotografies de 15 autors, amb imatges d’algunes de les espècies d’aus que pertanyen a la rica avifauna de la nostra illa.
Esperam i agraïm per endavant la vostra assistència.

Espai d’art Xec Coll.
Carrer des seminari, 5 Ciutadella.
Horari d’estiu (Maig – Octubre) 
De dilluns a divendres, de 10:00 h a 13:30 h. i de 18:00 h a 21:00 h.
Dissabte, de 10:00 h a 13.30 h.
Diumenge i festius tancat.

Si voleu més informació podeu contactar amb Joan Florit, secretari de la SOM. TLF: 607.48.56.24

Correu electrònic: informacio.som@menorcasom.org

Cerca la SOM al

https://www.facebook.com/pages/SOM-Societat-Ornitol%C3%B2gica-de-Menorca/123076821107848?ref=hl

En el cicle de conferències del Cercle Artístic de Ciutadella i a càrrec del nostre company l’ornitòleg Xavi Méndez, ens complau convidar-vos a la xerrada aquest proper divendres a les 20.00h. a la sala gran de Can Saura Miret .

 

conferenciaxavimendez

plomesianellescapturahttp://www.menorcasom.org/book/plomes-i-anelles-no-1/
Tenim el plaer d’informar-vos de la sortida del primer butlletí d’ornitologia de la SOM, editat amb la idea de donar a conèixer a totes les persones interessades, i molt especialment als socis, sòcies i simpatitzants, els resultats dels projectes d’investigació duts a terme per la SOM o per algun dels seus membres. Aquest primer nombre que surt amb bastant retard, els naixements sempre són complicats, compta amb el resultats i resums dels principals projectes del 2017, una secció de notícies i el balanç d’anellament (de Balears), que inclou els resultats globals des de l’inici a Balears i els resultats d’aquest mateix any 2017, a més d’una recopilació de les recuperacions fetes els darrers any (2007-2017).
Esperem que aquest nou butlletí sigui del vostre interès, i des d’ara mateix ja ens posam a fer feina amb el segon nombre, del 2018, que esperam surti més prest.

Com cada any per aquestes dates, la Societat Ornitològica de Menorca (SOM) està preparant ja els censos d’aus aquàtiques hivernants a Menorca, amb la col·laboració de l’Agència Reserva de Biosfera de Menorca. En aquesta ocasió les dates triades són el divendres 11 de gener capvespre pel cens de dormidors d’ardeids i el diumenge 13 de gener matí pel cens d’aus aquàtiques.

Què és i en què consisteix el cens d’aus aquàtiques?

El cens d’aus aquàtiques s’emmarca dins el programa internacional de censos (IWC, International Waterbird Census) que coordina l’organització Wetlands International a nivell global des de 1967. A Menorca des de fa més d’una dècada és la SOM l’encarregada de coordinar-lo. Aquest consisteix en comptabilitzar totes les aus aquàtiques (ànecs, fotges, agrons, soterins, corb marins, limícoles…) de les zones humides més importants de la geografia insular (Albufera des Grau, prat de son Bou, son Saura del sud, salines de la Concepció, basses de Lluriac…). El cens, que es fa al matí, comença a la mateixa hora a totes les localitats, i els ornitòlegs repartits en grups dediquen el temps necessari a comptar totes les aus de la seva respectiva zona humida mitjançant l’observació des de diferents punts o fent petits recorreguts a peu.

Què és i en què consisteix el cens de dormidors d’ardeids?

El cens de dormidors d’ardeids és una iniciativa de les diferents entitats ornitològiques de les Balears (el GOB a Mallorca, el Gen a Eivissa, el GOB Formentera i la SOM a Menorca) que va començar de forma coordinada l’any 2007. En l’actualitat, a Menorca, es censen un total de 15 localitats. Aquest cens es fa al capvespre de forma simultània a totes les localitats, unes hores abans de la posta del sol. Des d’un punt estratègic, els ornitòlegs repartits en grups es dediquen a comptar totes les aus que arriben al dormidor per passar la nit.

Qui i com pot participar-hi?

Hi poden participar totes les persones que tinguin ganes de passar una bona estona observant aus a Menorca, amb experiència o no. És tan fàcil com enviar un correu al coordinador dels censos Javi Méndez (xabiermendez@hotmail.com), manifestant la vostra voluntat de participar a un o als dos censos, deixant-nos telèfon de contacte  i email. El coordinador dels censos es posarà en contacte amb vosaltres i us inclourà al grup d’una zona propera al vostre poble. Els grups sempre comptaran amb ornitòlegs de l’entitat i telescopis. Cada persona haurà de dur, si té, els seus propis prismàtics.

Ja sabeu, si us agraden les aus i la natura i voleu ajudar la Societat Ornitològica de Menorca als censos d’aus aquàtiques a l’hivern, poseu-vos en contacte amb nosaltres.

BON CENS A TOTHOM!

El passat divendres 14 de desembre el jurat del concurs de fotografia organitzat per la SOM (Societat Ornitològica de Menorca) va donar a conèixer el fall del concurs en un acte celebrat a la biblioteca del Casino 17 de gener de Ciutadella. En aquest concurs han participat 14 fotògrafs amb un total de 42 obres. El jurat estava composat per diferents membres ornitòlegs de la SOM i destacades persones del món de la fotografia i audiovisual. Tots els membres han coincidit en la dificultat per escollir el guanyador del concurs degut a l’alta qualitat de les obres presentades.
Els finalistes han estat els següents: Sebastià Lluc Coll, José Almagro Menéndez, Esther Ricci Voltes, Josep Taltavull Salord i Luís Arbalejo Pradies, essent aquest darrer el guanyador del concurs amb una fotografia d’un busqueret roig (Sylvia undata). A més de la qualitat de la fotografia, el jurat ha valorat la dificultat de fotografiar aquesta espècie, escassa i molt inquieta al seu hàbitat.
Les deu obres finalistes han servit per il•lustrar el calendari ornitològic de la SOM pel proper any 2019, essent l’obra guanyadora la imatge del mes de gener. Les altres 9 finalistes, a més de dues composicions de fotos il•lustratives de diferents activitats de la societat, completen els altres 11 mesos del calendari.
Degut a l’èxit de la convocatòria i l’acceptació per part del públic en general del calendari editat, es convocarà per l’any que ve la segona edició d’aquest concurs. Els membres de la junta directiva de la SOM han acordat per unanimitat dedicar aquest concurs al nostre company de junta, membre fundador de la SOM i sobretot amic, recentment traspassat, Juan José Carreras.

 

gener2019febrer2019marc2019abril2019maig2019juny2019juiol2019agost2019setembre2019octubre2019novembre2019desembre2019

Ja han passat vint-i-cinc anys des que, al 1993, Menorca va ser declarada Reserva de Biosfera per la UNESCO. Moltes coses han canviat a l’illa durant aquest temps: es va crear al 1995 el Parc Natural de s’Albufera des Grau; la Reserva Marina del Nord de Menorca al 1999; al 2003 s’aprovà el Pla Territorial Insular; s’amplià el Parc Natural al 2004; al 2010 s’inaugurà com a camí públic el GR223, més conegut com a Camí de Cavalls… A l’hora que els esdeveniments s’han anat succeint i que la societat menorquina ha anat canviant, la biodiversitat, aquell grapat d’éssers que comparteixen amb nosaltres els prop de 700 km2 de terra que formen el que els romans van anomenar Balearis Minor, han seguit omplint de vida tots els recons. Una vida que no ha sigut aliena als canvis antròpics en el territori, en la vessant lúdica o en l’ús de la terra.

Les aus són un dels grups animals que han manifestat un major canvi. En aquest temps algunes de les espècies més emblemàtiques del camp menorquí han estat a prop de l’extinció, d’altres han vist com desapareixien o es veien notablement alterats els seus hàbitats, també hi ha hagut que han proliferat a l’ombra de l’opulència humana i nous arribats que han decidit quedar-se. Tot això i molt més és el que la Societat Ornitològica de Menorca ens convida a conèixer aquest proper divendres dia 30 de novembre a les 20h al local de l’Institut Menorquí d’Estudis a la xerrada “Les aus a Menorca després de 25 anys de Reserva de Biosfera”. Acte emmarcat a dins de la celebració del 25è aniversari de Reserva de Biosfera de Menorca i que anirà a càrrec d’en Javier Méndez i on, ponent i assistents, discerniran sobre l’evolució de l’ornitofauna a Menorca en aquests darrers 25 anys i quin serà l’escenari que ens podríem trobar d’aquí 25 anys més.  lesausamenorca25anys