porporCom cada any per aquestes dates, la Societat Ornitològica de Menorca (SOM) està preparant els censos d’aus aquàtiques hivernants a Menorca, amb la col·laboració de l’Agència Menorca Reserva de Biosfera. En aquesta ocasió les dates triades són el divendres 10 de gener capvespre pel cens de dormidors d’ardeids i el diumenge 12 de gener matí pel cens d’aus aquàtiques.

Què és i en què consisteix el cens d’aquàtiques?

El cens d’aus aquàtiques s’emmarca dins el programa internacional de censos (IWC, International Waterbird Census) que coordina l’organització Wetlands International a nivell global des de 1967. A Menorca, des de fa més d’una dècada és la SOM l’encarregada de coordinar-lo. Aquest consisteix en comptabilitzar totes les aus aquàtiques (ànecs, fotges, agrons, soterins, corb marins, limícol·les…) de les zones humides més importants de la geografia insular (Albufera des Grau, Prat de Son Bou, Son Saura del Sud, Salines de la Concepció, Basses de Lluriac…). El cens, que es fa al matí, comença a la mateixa hora a totes les localitats, i ornitòlegs i voluntaris repartits en grups dediquen el temps necessari a comptar totes les aus de la seves respectives zones humides mitjançant recomptes fets des de punts d’observació o fent petits recorreguts a peu.

Què és i en què consisteix el cens de dormidors d’ardeids?

El cens de dormidors d’ardeids és una iniciativa de les diferents entitats ornitològiques de les Balears (el GOB a Mallorca, el GEN a Eivissa, el GOB Formentera i la SOM a Menorca) que va començar de forma coordinada l’any 2007. En l’actualitat, a Menorca, es censen un total de 15 localitats. Aquest cens es fa al capvespre de forma simultània a totes les localitats, unes hores abans de la posta del sol. Des d’un punt estratègic, els ornitòlegs i voluntaris repartits en grups es dediquen a comptar totes les aus que arriben al dormidor per passar la nit.

Qui i com pot participar-hi?

Hi poden participar totes les persones que tinguin ganes de passar una bona estona observant aus a Menorca, amb experiència o no. És tan fàcil com enviar un correu al coordinador dels censos, Javi Méndez, (xabiermendez@hotmail.com), manifestant la vostra voluntat de participar a un o als dos censos, deixant-nos telèfon de contacte  i email. El coordinador dels censos es posarà en contacte amb vosaltres i us inclourà al grup d’una zona propera al vostre poble. Els grups sempre comptaran amb ornitòlegs de l’entitat i telescopis. Cada persona haurà de dur, si en té, els seus propis prismàtics.

Ja sabeu, si us agraden les aus i la natura i voleu ajudar la Societat Ornitològica de Menorca als censos d’aus aquàtiques a l’hivern, poseu-vos en contacte amb nosaltres.

BON CENS A TOTHOM!!!

El calendari de la SOM per el proper 2020 ja es al carrer.

Les obres guanyadores i una selección de les imatges més valorades en el “Concurs de fotografía d’Ocells Juan José Carreras 2019″, comformen el nostre calendari, que esperem  sigui del vostre gust i tengui el mateix èxit que la passada edició.

La Societat Ornitològica de Menorca  agraeix el suport  rebut de les entitats  Institut Menorquí d’estudis i  Agència de Biosfera Menorca ,així com l’inestimable col·laboració dels establiments que ens ajuden en la distribució.

El podeu trobar a Maó en els següents llocs:

Bio magatzem ( Avinguda Josep Anselm Clavé, 40A).

Sa Botiga del GOB (Mercat del claustre Maó).

Papeleria Copistería Clips (carrer Sant Esteve, 16).

S’Hort Ecològic (Avingua Vives Llull , 91).

I a Ciutadella:

Llibreria Pau (carrer 9 de juliol, 23).

 

 

caendari2020web

vinjolita
La Societat Espanyola d’Ornitologia (SEO), la Societat Ornitològica de Menorca (SOM) i el GOB demanen als ajuntaments i Consell Insular de Menorca mesures per a frenar la reducció dels ocells urbans.
És necessari garantir la disponibilitat de llocs on fer el niu protegint els forats de bastida, instal·lant nius artificials als edificis públics o evitant la destrucció dels nius de fang de les vinjolites.
Encara que moltes vegades no en siguem conscients, a les ciutats i pobles hi crien no poques espècies d’ocells aprofitant les diferents tipologies dels edificis. Les reformes de façanes i la construcció d’edificis moderns els fa fora de les nostres ciutats i pobles. Les autoritats locals poden incentivar bones pràctiques per assegurar que segueixen cumplint la seva funció ecològica, ben important igualment dins el món urbà.
Els principals ocells que aprofiten les diferents tipologies dels edificis són pardals (Passer domesticus), vinjoles (Apus apus), vinjoles pàl·lides (Apus pallidus), vinjolites (Delichon urbicum), òlibes (Tyto alba), mussols (Otus scops) i xòrics (Falco tinnunculus), bàsicament. Altres espècies crien a la vegetació dels parcs urbans. La nostra preocupació és per les espècies que aprofiten els edificis. Les tipologies modernes de construcció redueixen les possibilitats de trobar llocs on fer els nius. Un altre cas particular és el de les vinjolites, que fan el niu de fang aferrat al sortint de les teulades, i que la tendència actual és d’una important disminució dins les ciutats.
Les tres entitats consideram important el manteniment dels ocells urbans, no només perquè són espècies protegides, sinó sobretot perquè aporten qualitat a l’espai urbà. També són espècies beneficioses com a controladores de les poblacions de mosquits, moscards, mosques, ratolins i rates. Les ciutats del futur hauran de ser més «naturals», en el sentit de que estaran més adaptades a les persones, amb menys cotxes, menys contaminacions, menys superfícies encimentades i més elements naturals que donaran qualitat de vida als ciutadans. Els ocells urbans seran un element clau en aquestes ciutats. Però per a que pugui ser així pensam que s’hauria de treballar per revertir els impactes negatius que s’observen actualment.
Algunes mesures concretes a impulsar serien:
- Divulgar la fauna urbana, la seva importància i els problemes que té.
- Protegir els forats de bastida, que són molt emprats per les vinjoles per criar, a més de ser un
element cultural.
- Incloure als edificis públics caixes niu, o altres estructures adequades per a que els ocells hi
puguin criar, com ja fan a ciutats com Còrdova, Saragossa o Segovia.
- Incentivar que també els edificis privats puguin albergar nius.
- Fer campanyes per a que no es destrueixin els nius de vinjolita, i explicar els sistemes
disponibles per evitar les molèsties que poden causar.
S’ha de cercar la manera de poder tirar endavant mesures d’aquest tipus. La legislació ja prohibeix la destrucció dels nius de les espècies protegides. Per altres mesures s’haurà d’estudiar si es poden obligar o si s’han de cercar maneres d’incentivar-les, com condicionar-les per a poder accedir a ajuts públics de rehabilitació de façanes o edificis, etc.

Aquest matí a tingut lloc l’acte d’entrega de premis del Concurs de Fotografia d’Ocells 2019 “Juan José Carreras”, al Centre de Convencions de Es Mercadal.
Després de la benvinguda i presentació, s’han projectat les imatges finalistes seleccionades per la junta evaluadora composta per experts ornitòlegs i fotògrafs professionals, que una volta valorada la qualitat técnica i dificultat de cada fotografia ha decidit otorgar els premis a les obres:
1r Premi dotat amb 300€          “XIVITONA”, de Miquel Llambias Pons.
2n Premi dotat amb 150€          “VIGILANT”, de Manel Almar Benito.
3r Premi dotat amb 50€            “VINJOLITA”, de Josep Taltavull Salord.
Jean-René Legris, Joan Antoni Gomila Mulet, Marc Florit Gornés, Manel Almar Benito, Josep Taltavull Salord, i Miquel Llambias Pons, son els autors de la resta d’obres seleccionades, qui han rebut un lot de publicacions per cortesía de l’Institut Menorquí d’Estudis (IME), i el dret a apareixer les seves obres al calandari que editarà la SOM per el proper 2020.
Una volta finalitzat l’acte d’entrega, s’ha ofert als participants i públic assistent, una convidada per part de la familia del nostre company Juan José Carreras a qui tenim l’honor de dedicar aquesta i properas edicions del concurs.
En un ambient càlid i de germanor, s’han projectat la totalitat de les obres presentades al concurs, comentant les diferents fotografíes entre els assistents i brindant per l’éxit i la continuación de l’esdeveniment.
A continuació la galería d’imatges de l’entrega de Premis.benvingudaconvidada1presentacioguanyadorentrega1entrega2finalistes1finalistes2finalistes3presentacio (2)finalistes4guardonsconvidada2

guanyador

El proper diumenge dia 24 de novembre a les 12h., es farà públic el fall del Jurat i l’entrega de premis als guanyadors del Concurs de Fotografia d’Ocells 2019 “Juan José Carreras”.

El Lloc de trobada será al Centre de Convencions de Es Mercadal ,a la sala B.

Durant l’acte d’entrega, es farà una projecció de les fotografíes finalistes així com de la resta de  les obres presentades al concurs, i al final, una convidada als assistents d’un apat de productes de Menorca i un bon vi per acabar la celebració.

 

 

 

 

Arriba l’època en què els polls de baldritja deixen els nius i fan els seus primers vols. La inexperiència els duu a despistar-se amb les llums de les ciutats, urbanitzacions, ports,… Des de la SOM participam amb la campanya per evitar la mort d’aquests exemplars,és molt important que si trobem algun exemplar despistat a terra avisem al 112, GOB Menorca (Centre de recuperació) o COFIB.

La Societat Ornitológica de Menorca organitza una nova edició del concurs de fotografía d’ocells, que dedicarem a la memoria del nostre company  Juan José Carreras Andreu, ” En Jota” com homenatge de la nostra entitat.

Atès l’èxit de l’edició pasada, us convidem a participar amb les vostres obres, per seguir gaudint de la variada avifauna de la nostra illa.

Les Bases participatives les podeu veure obrint o descarregant el fitxer en PDF adjunt.

MOLTA SORT I ANIMEU-VOS A PARTICIPAR !!

 

Download (PDF, 62KB)

 

 

El passat disabte dia 4 de maig, la Societat Ornitològica de Menorca va organitzar una activitat única i exclusivament dirigida als socis de la nostra entitat.

Un grup de 10 persones, va podeu gaudir de tot un dia d’estada  a l’Illa de l’aire. Una de les nostres estacions d’anellament més important, sobretot en els passos migratoris i allà on un gran nombre d’espècies fa aturada per descansar i alimentar-se abans de travessar de nou la mar cap els seus territoris de cria en primavera i d’hivernada a la tardor.

L’equip d’anellados present a l’illa durant aquella jornada els va anar explicant  tot alló referent a les aus que anaven anellant i van poder comprobar com es viu el dia a dia a l’illa durant la campaya d’anellament .

L’illa de l’Aire és també un dels llocs més importants de tot Balears en quan a les aus marines, on algunes de les espècies presents a la mediterrània tenen les seves colònies de cria.

Una activitat didáctica i d’esbarjo ,que de ben segur va agradar a tothom.

 

 

 

 

aire2 (1)aire2 (2)aire6 (2)aire4 (1)aire4 (2)aire7aire6 (1)

La Socicartellexpoconcursetat Ornitològica de Menorca convida als socis, participants del concurs, simpatizants i públic  en general a la inauguració de l’exposició fotogràfica “Els Ocells de Menorca”, que tindrà lloc el proper divendres dia 10 de maig a les 19,30h, al Centre Municipal d’Art de Ciutadella i que romandrà oberta fins el dia 28 de maig de 2019.

Aquesta exposició comptarà amb una selecció de 30 fotografies de 15 autors, amb imatges d’algunes de les espècies d’aus que pertanyen a la rica avifauna de la nostra illa.
Esperam i agraïm per endavant la vostra assistència.

Espai d’art Xec Coll.
Carrer des seminari, 5 Ciutadella.
Horari d’estiu (Maig – Octubre) 
De dilluns a divendres, de 10:00 h a 13:30 h. i de 18:00 h a 21:00 h.
Dissabte, de 10:00 h a 13.30 h.
Diumenge i festius tancat.

Si voleu més informació podeu contactar amb Joan Florit, secretari de la SOM. TLF: 607.48.56.24

Correu electrònic: informacio.som@menorcasom.org

Cerca la SOM al

https://www.facebook.com/pages/SOM-Societat-Ornitol%C3%B2gica-de-Menorca/123076821107848?ref=hl

En el cicle de conferències del Cercle Artístic de Ciutadella i a càrrec del nostre company l’ornitòleg Xavi Méndez, ens complau convidar-vos a la xerrada aquest proper divendres a les 20.00h. a la sala gran de Can Saura Miret .

 

conferenciaxavimendez