En el marc de la celebració del 25è aniversari de la declaració de Menorca Reserva de la Biosfera,  la Societat Ornitològica de Menorca ens complau convidar-vos a la participació en  la primera edició del concurs de fotografía “Els Ocells de Menorca”.

Un esdeveniment creat amb l’estreta col·laboració del Consell Insular de Menorca i l’Agència Menorca Reserva de Biosfera amb l’objectiu de fomentar la participació ciutadana i de col·lectius de fotògrafs i aficcionats a l’observació d’aus.

La finalitat d’aquest concurs será l’edició de un calendari amb una selecció de les fotografíes aportades per els participants.

Les bases participatives poden ser consultades o descarregades en format PDF. en el següent enllaç:SONY DSC

Download (PDF, 105KB)

Per qualsevol dubte o consulta, podeu fer-ho mitjançant el correu de la nostra entitat.

informacio.som@menorcasom.org

 

Què fer si trobam algún exemplar juvenil d’aquest au marina?

La contaminació lumínica i la poca experiencia en vol, de vegades fan que algún exemplar caigui a terra .

El fet de viure tota la vida a la mar i volin aprofitant les tèrmiques que generen les ones, fa que siguin molt maldestres quan están a terra on pot-ser no remontin el vol i poden ser depredats facilment .

Alguns exemplars pertanyen a projectes de seguiment i estudi, per tant segurament van anellats.

baldritjavirot2018

 

Durant els dies 12,13 i 14 d’octubre s’ha celebrat al Museu de Ciències Naturals de Barcelona el I Congrés d’Ornitologia de les Terres de Parla Catalana (COTPC). La SOM (Societat Ornitològica de Menorca) hi ha participat en qualitat d’entitat co-organitzadora conjuntament amb altres grups de Catalunya ,Principat D’Andorra, País Valencià ,Illes Balears i sud de França.
Així mateix, també ha estat present al comitè organitzador i al comitè científic treballant amb la tria de les ponències que al final han estat exposades al congrés. Quasi 200 persones participen directament al congrés (8 dels qual són de Menorca), s’han presentat un total de 117 comunicacions (48 orals, 60 en forma de pòster i 9 en format WEB). L’èxit de participació ha fet que moltes comunicacions orals presentades s’hagin hagut de passar a pòsters per manca de temps per presentar-les totes.
La SOM presentar quatre comunicacions; una oral, 26 anys d’estudi de la migració prenupcial a l’illa de l’Aire, i tres pòsters, dos dedicats a la presència de dues espècies vulnerables : la vinjolita Delichon urbicum, i l’abellarol, Merops apiaster ( aquest segon ha resultat sel·leccionat per el comitè organitzador per donar-li suport i difusió), i la tercera referent a l’evolució de les poblacions de l’àguila peixatera Pandion haliaetus a les Illes.

Es podenactacloendacongres consultar les actes del congrés en el següent enllaç: https://cotpc2018.org/assets/actes.pdf També podeu consultar la distribució de les contribucions presentades al mapa de contribucions: https://cotpc2018.org/mapa

Al illot d’Ízaro a Bermeo, companys de la SOM participaran en les tasques d’anellament  d’aquesta campanya de migració post-nupcial que organitza el col·lectiu d’ornitòlegs d’Urdaibai.

Podeu visitar aquest enllaç i veure el desenvolupament de la campanya:

https://izarouhartea.wordpress.com/

CAMPANYAIZARO2018

Després de 55 dies continuats de campanya d’estudi de la migració prenupcial a l’illa de l’Aire ens hem pres uns dies, ben guanyats, de relax. Avui tornam per fer una sèrie d’apunts importants, absolutament necessaris amb molt d’agraïment a totes les persones, entitats científiques, empreses privades, ajuntaments, gràcies als quals s’ha pogut fer aquesta 25a campanya a l’Aire.

En uns dies aportarem ja les primeres dades definitives de la campanya i començarem a preparar la memòria d’aquesta primavera 2018.

I ara passam als agraïments.

ANELLADORS I COL·LABORADORS

Sense els quals no seria possible ni aquesta ni cap altra feina de camp, pensam que a més, feta amb molt rigor i seriositat (encara que a les hores lliures hi havia temps per riures també!):

Raül Escandell (SOM), Òscar García (SOM), Marc Illa (ICO), Richard Barnes (BTO), Dave Aitken (RSPB), Luís Betanzos (Aranzadi), Jaume Duaigües (ICO), Rafel Triay (SOM), Aïda Sabaté (ICO), Sergi Catchot (Menorca), Ioar de Guzman (Aranzadi), Rowan Hardman (Aranzadi), Lídia López (ICO), Iñaki Aiartza (Aranzadi), Bet Mejan (ICO), Neus Mulet (GOB Mallorca).

Nara Triay (SOM), Vinca Escandell (SOM), Sebas Julià (ICO), Marisa Álvarez (SOM), Joan Florit (SOM), Alicia Pioli (Menorca) i Lidia Villalonga (Menorca).

FINANÇAMENT

Hem de dir que aquest any sí que s’han aconseguit algunes col·laboracions econòmiques que ens serveixen per alleugerir la càrrega econòmica a la coordinació i permet assegurar la presència d’un anellador expert al llarg de tota la campanya. En aquest sentit agrair el finançament de l’OBSAM (Observatori Socioambiental de Menorca) http://www.obsam.cat/ i també l’ajuda de l’ajuntament de Sant Lluís, http://www.ajsantlluis.org/ també donada l’any passat.

ALTRES PERSONES COL·LABORADORES

Hem d’agrair tant la disponibilitat que han tingut algunes de les persones citades per fer viatges de personal i queviures a l’illa, com per coordinar les compres i que no faltés res a l’illa des de Menorca o per recollir o dur col·laboradors a l’aeroport… Tota ajuda és poca, i sempre molt agraïts a tots!

Rafel Pons, Antoni Barber, Sergi Iglesias, Josepa Rubio, Monica Orfila i Juan José Carreras.

IMG-20180501-WA0005EMPRESES  I ENTITATS COL·LABORADORES

Sens dubte, el transport a l’illa és una de les dificultats més grans a l’hora d’organitzar aquesta campanya, per tant, un agraïment molt gran a l’empresa BOGA BOGA https://bogabogamenorca.com/ del port de Maó per tots els seus viatges fets durant aquesta campanya. També és molt d’agrair, un any més, poder gaudir de l’excel·lència d’un oli ecològic excepcional enviat expressament per a la campanya des de Bovera (Lleida) OLI BERANÇA http://www.beranca.com/ i com no, també com cada any altres subministraments fets per EL CHIVITO RESTAURANT https://g.co/kgs/pwi3XK  i S’HORT ECOLÒGIC https://www.facebook.com/Short-Ecol%C3%B2gic-120025751493380/. També a l’IME (Institut Menorquí d’Estudis) http://www.ime.cat/ i a tot el seu personal per les gestions i ajuda prestada quan ha estat necessària.

Com conviure amb les vinjolites-001 és el títol de la xerrada que Xavi Méndez de la SOM (Societat Ornitològica de Menorca) donarà divendres que ve, dia 4 de maig a les 20.00 h a la Biblioteca Pública d’Alaior.
Aquest municipi ha patit una forta davallada de la població de vinjolites d’uns anys cap aquí. Amb aquesta xerrada s’intentarà explicar els beneficis de conviure amb les vinjolites, com es troba la població d’aquesta espècie, tant a Alaior com a Menorca. Esperam que us interessi i que vingueu a escoltar-la!

La Societat Ornitològica de Menorca va enviar a l’Ofinina d’anellament d’Aranzadi les dades de l’observació d’un exemplar de flamenc comú, amb anella metàl·lica i de pvc amb el codi JTSZ.

Fotografiat a ses salines de Mongofre per Barbara Salva el passat 20/11/2017 .
Aquest exemplar va ser anellat com poll al niu a ETG. du Fangassier – Bouches-du-Rhône – FRANÇA (N43 ° 25’40 “, E04 ° 37’44″) el dia 08/08/2012.

 

Amb aquesta nota us volem informar de l’organització del primer Congrés d’Ornitologia de les Terres de Parla Catalana (COTPC), la SOM és una de les entitats organitzadores, i animar-vos a visitar el WEB del congrés http://www.cotpc2018.org/

Han confirmat lSLIDER-Lanius-senatora participació entitats del principat de Catalunya, País Valencià, Andorra, Catalunya nord i illes Balears.
Esperem aquesta informació sigui del vostre interès.
Cartell xerrada oronelles-001 és el títol de la xerrada que Xavi Méndez de la SOM (Societat Ornitològica de Menorca) donarà divendres que ve, dia 16 de març a les 20.00 h al Centre Sociocultural de Ferreries C/ Beat Joan Huguet, 48.
Aquest municipi és el que manté la població més gran de vinjolites, o oronelles com es coneixen a Ferreries, el que fa que la convivènvia de vegades sigui conflictiva. En aquesta xerrada s’explicaran els beneficis de conviure amb les vinjolites, com es troba la població d’aquesta espècie, tant a Ferreries com a Menorca. Esperam que us interessi i que vingueu a escoltar