L’ESPLUGABOUS, DELS ELEFANTS AFRICANS A LES VAQUES MENORQUINES. HISTÒRIA D’UNA COLONITZACIÓ

L’esplugabous és una de les espècies d’aus que ha experimentat una expansió natural més important a nivell mundial. Originària de les regions humides africanes, de les zones tropicals i subtropicals del continent asiàtic i del sud d’Espanya i Portugal, al llarg del segle XX va aconseguir conquerir tots els continents, a excepció de l’Antàrtida.

Menorca no va quedar al marge d’aquesta expansió. Si fins no fa moltes dècades es tractava d’un ocell rar i escàs a l’hivern, actualment s’ha convertit en una espècie comuna i ben coneguda pels illencs, principalment pels pagesos i els aficionats a la natura. En una època en què estem observant el declivi poblacional de moltes espècies d’aus, dramàtic en el cas de moltes aus urbanes, l’esplugabous, una de les aus més cosmopolites del món, ha experimentat un increïble comportament sinantròpic, capacitat d’adaptació als canvis ambientals provocats per l’home.

Aquest fet va fer que l’any 2007, la Societat Ornitològica de Menorca (SOM), engegués un seguiment de la població menorquina d’aquest petit agró, amb l’objectiu de conèixer la seva evolució i tendència, tant poblacional com de distribució, a l’illa de Menorca.

Amb la intenció de donar a conèixer als menorquins la història i situació actual d’aquest esvelt i característic ocell del camp menorquí, la SOM ha preparat dues xerrades amb el títol: “L’esplugabous, dels elefants africans a les vaques menorquines. Història d’una colonització”. La primera tindrà lloc el proper divendres 14 de febrer a les 20 hores al local del Cercle Artístic de Ciutadella a la plaça des Born núm. 19 de Ciutadella. La segona serà el divendres 21 de febrer a les 20 hores a l’Institut Menorquí d’Estudis (IME), al Camí des Castell núm. 28 de Maó. Totes dues aniran a càrrec del nostre company i coordinador del seguiment d’aquesta espècie a l’illa, Javier Méndez Chavero.

Print Friendly, PDF & Email
Societat Ornitològica de Menorca SOM
Sobre l'autor

Deixa el teu comentari