Els propers dies 29, 30 i 31 d’octubre se celebrarà el 3er Congrés d’Ornitologia de les Terres de Parla Catalana (COTPC). Aquest any tindrà lloc al Campus de Ciències de la Universitat de València, a la localitat de Burjassot (València). Després de l’èxit dels dos primers congressos celebrats a Catalunya i Menorca, enguany ens traslladam al País Valencià per presentar la feina que els diferents investigadors, grups ornitològics i entitats del camp de l’estudi de l’ornitologia estan fent arreu del territori de l’àmbit lingüístic català. El tema principal serà “Distribució i evolució de les poblacions”, tot i que , com sempre, seran benvingudes totes les comunicacions dutes a terme a les terres de parla catalana. Amb el patrocini de la Universitat de València i la coordinació general de la Societat Valenciana d’Ornitologia (SVO) i les entitats organitzadores que han participat a les dues anteriors edicions, Societat Ornitològica de Menorca (SOM), Institut Català d’Ornitologia (ICO), GOB Mallorca, Grup Au de Castelló, el Grup Ornitològic del Rosselló, a la Catalunya nord i el Centre d’Estudis de la Neu i la Muntanya d’Andorra , podem anunciar que per aquest tercer s’han afegit els companys de l’Alguer, a Sardenya mitjançant la delegació local de l’Institut d’Estudis Catalans i del Grupo de Anillamiento Alicantino del sud del País Valencià, aconseguint participació de gairebé tots els territoris de l’àmbit lingüístic català.

Teniu tota la informació tant per a inscriure’s com per a participar amb contribucions que, recordam, poden ser orals o pòsters, a https://cotpc.org/. També podeu fer qualsevol consulta al correu secretariacotpc2022@gmail.com

Esperem sigui del vostre interès !

 

CARTELL COTPC 2022

La Societat Ornitològica de Menorca (SOM) organitza el seguiment de nius de vinjolita Delichon urbicum, a tots els pobles de Menorca.

Es preveu realitzar els censos en dos períodes:

- Del 24 de Maig al 13 de Juny

- Del 05 al 25 de Juliol

Si vols participar al cens, col·laborar o aportar informació d’aquest ocell urbà, contacta amb nosaltres a través de: informacio.som@menorcasom.org o bé per WhatsApp al 606948426.

1af7127b-3344-4969-9f9b-24ac8229cc8b

Recentment un grup internacional d’experts en la conservació de la biodiversitat que porta anys treballant amb l’àguila peixatera (Pandion haliaetus) nidificant a la conca mediterrània, (alguns d’ells durant més de 35 anys i d’entre els quals destaca l’actual president de la SOM, Rafel Triay), han publicat una nota a una de les revistes científiques de més prestigi del món, SCIENCE.

A l’article, els autors aixequen la veu d’alarma i exposen molt clarament els impactes a curt i llarg termini, de reintroduir exemplars procedents del nord d’Europa en la Mediterrània, com pretén el projecte en curs que s’està portant a terme a la Comunitat Valenciana. Aquests tipus d’actuacions van en contra de la conservació de la població resident a la Mediterrània, on els nius més propers només estan situats a 100 quilòmetres de la zona de reintroducció.

La població mediterrània difereix tant genèticament com en el seu comportament de les poblacions nòrdiques, per tant la introducció d’exemplars del nord posa en perill la conservació de la identitat de la població autòctona mediterrània.

Les reintroduccions que no són consistents amb la història evolutiva d’una espècie, i que probablement alteraran la seva evolució futura, poden resultar perjudicials per a la conservació.

A més dels efectes a curt termini (mortalitat dels exemplars reintroduits, mescla amb les poblacions veïnes, canvis de comportament migratori i de dispersió…), a llarg termini poden representar la homogeneïtzació genètica que aniquila part de la diversitat, disminuint la capacitat de l’espècie per adaptar-se a noves circumstàncies, com per exemple el canvi climàtic.

S’adverteix a la comunitat científica i a les autoritats espanyoles que actuïn i suspenguin l’execució del projecte de reintroducció de la Comunitat Valenciana utilitzant exemplars de les poblacions del nord i es recomana que es realitzin avaluacions internacionals apropiades per garantir que totes les reintroduccions futures es basin en dades científiques rigoroses.

S’adjunta l’article al següent enllaç.

Download (PDF, 1.21MB)

AIRE

Avui dijous 31 de Març, amb unes condicions meteorològiques adverses, ens hem traslladat a l’illa de l’Aire per iniciar la campanya d’anellament i estudi de la migració primaveral.

Així, des de la Societat Ornitològica de Menorca (SOM), volem agrair molt especialment les col·laboracions rebudes aquest any per part de l’OBSAM (Observatori Socioambiental de Menorca), MERAKDIVING, CLUB MARÍTIM DE MAÓ i OLIS BERANÇA per fer realitat el somni de tots i totes els anelladors i anelladores que es preveu passaran per aquest illot tant meravellós fins el pròxim 15 de Maig.

Gràcies a totes les persones que d’una o altre manera han fet, fan i faran possible aquesta gran experiència.

Esperem que el temps millori per rebre els primers migrants.

Podeu seguir en detall l’evolució de la campanya al quadern de bitàcola de les campanyes d’anellament a l’illa de l’Aire: https://illadelaire.wordpress.com/

Aprofitam per adjuntar-vos la memòria de l’any passat.

Download (PDF, 7.47MB)

 

El dia 8 de maig mitjançant reunió de junta ordinària de la Societat Ornitològica de Menorca (SOM), es va aprovar la nova convocatòria d’ajuts per el finançament de projectes d’investigació propis amb una partida pressupostària total de 3.600 € (IVA inclòs) amb un màxim de 1.000 € (IVA inclòs) per projecte.

Aquesta convocatòria es va enviar als socis i sòcies de l’entitat el 10 de març mitjançant correu electrònic, de la qual us adjuntam el document.

Download (PDF, 371KB)

 

Com és habitual anualment a principi d’any, la Societat Ornitològica de Menorca (SOM) participa activament en el recompte d’aus aquàtiques i limícoles a les zones humides, així com amb el cens d’ardèids i corbmarins als seus dormidors. Les zones humides de les Illes Balears, ofereixen un lloc important per el pas migratòri i d’hivernada per les espècies aquàtiques del Paleàrtic occidental. La informació que es va recopilant, serveix com a indicador cabdal de les tendències poblacionals, serveixen per establir la seva situació i en conseqüència ofereixen dades de gran valor per gestionar, determinar, preveure i definir mesures per la seva conservació. Els recomptes s’emmarquen a nivell global dins el “Monitoring Waterbirs” coordinat per l’International Waterfowl Research Bureau (IWRB).

El passat 14 de Gener es va realitzar el cens d’ardèids en diferents localitats de l’illa per avaluar la situació de les diferents espècies d’aquest grup. Durant el cens, es centren els esforços amb el recompte d’esplugabous Bubulcus ibis als dormidors habituals per l’espècie. Aplicant la mateixa metodologia, aquest 2022 els resultat ha estat negatiu respecte anys anteriors amb un total de 280 exemplars, mentre l’any passat es varen censar 348 individus i el 2020 un total de 435. Per la resta d’espècies, enguany destaca la presència de 102 flamencs Phoenicpterus roseus a Ses Salines d’Addaia.

El 16 de Gener es va realitzar el cens d’aus aquàtiques de forma simultània a 11 zones humides de l’illa amb un total de 2.533 exemplars de 43 espècies diferents. Les localitats amb major nombre d’individus són s’Albufera des Grau i ses Basses de Lluriach i Es Prat amb un total de 716 exemplars cadascuna. L’espècie més abundant és la gavina camagroga Larus michahellis amb 465 exemplars, seguida de la fotja Fulica atra amb 450 exemplars i  en tercer lloc l’ànec cullerot Spatula clypeata amb 304 individus.

Moltes gràcies a totes les persones que han col·laborat en la realització dels censos.

Download (PDF, 332KB)

Download (PDF, 237KB)

1648500918266

IMG-20200110-WA0008

 

En el marc de la Campanya de Medi Ambient 2022 que organitza l’Ajuntament de Es Mercadal, del 17 al 28 de Març a Ca n’Àngel (Plaça Constitució de Es Mercadal) podreu tornar a gaudir de l’exposició fotogràfica d’ocells de la SOM que va servir per l’edició del calendari de l’any 2019.

El 18 de Març a les 18:30, també a Ca n’Àngel de la Plaça Constitució de Es Mercadal, no us podeu perdre la xerrada “L’ÉSSER HUMÀ I LES AUS URBANES – Història d’una convivència“ a càrrec del nostre company Xavi Méndez.

Us hi esperem !

Per la resta d’activitats programades per l’Ajuntament de Es Mercadal podeu seguir el següent enllaç: https://www.aj-esmercadal.org/contingut.aspx?idpub=22673#*

Download (PDF, 256KB)

IMG_20190510_193853

La Societat Ornitològica de Menorca en un acte protagonitzat per els petits artistes que van aportar les seves obres al concurs, ha fet l’entrega de premis a tots els participants que van rebre un lot de regals.

Agraïm a s’ajuntament de Maó, l’Agencia Reserva de Biosfera i el Parc Natural des Grau la seva col.laboracio en els premis.

Volem també donar les gràcies a tots els participants i convidar-vos en properes edicions.
concursdibuig2

concursdibuig1

Us convidem assistir a la xerrada que ens oferirà el nostre company Xavi Méndez el proper  Divendres 26 i que tindrà lloc a la sala d’audiències del Claustre del Carme (Maó) a les 20h “L’ésser humà i els ocells urbans. Història d’una convivència”

I a l’endemà següent podeu gaudir en família de l’activitat lúdica d’anellament que la Societat Ornitològica de Menorca portarà a terme al Parc de Rubió i Tudurí de Maó a partir de les 9 del matí fins la 1 del migdia si la climatologia no ho impedeix.

Comentar-vos també que aprofitarem l’esdeveniment per fer la presentació de l’Anuari Ornitològic de les Balears 2020.

Us  hi esperem !!

xerrada26nov

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

anellament27nov

Ningú no es queda indiferent en observar l’espectacle que ens ofereix un gran bàndol d’estornells solcant el cel abans de retirar-se als dormidors habituals.

Ocell passeriforme de la família dels stúrnids de uns  20 cm i un pes de entre  60-95 grams. Té el plomatge generalment fosc amb reflexos iridescents i tacat de blanc.

Sabíeu que té un gran repertori de cants i la particularitat d’imitar sons de la natura?

L’Estornell vulgar (Sturnus vulgaris) forma grans estols -a vegades de milers d’exemplars  que es mouen de forma sincronitzada

Ell video i les imatges van ser captades a Maó per la nostra amiga Patricia Redondo, que amablement ens ha concedit permís per difondre-les a la nostra web i xarxes socials.

stur8stur4