El proper divendres dia 1 d’octubre , la Societat Ornitològica de Menorca oferirà una interessant xerrada de la mà del nostre company Xavier Méndez, qui ens parlarà dels ocells que conviuen als carrers, parcs i zones verdes dels nostres pobles.

Activitat oberta al públic que començarà a les 20:00h, a la Plaça des Mercat d’Es Castell.

Vos esperem !!

Col·labora: Ajuntament d’es Castell.

.xerradasom1octubre

L’importància de rebrer  la comunicació de la lectura d’anella d’un exemplar marcat, ens permet tramitar amb l’òrgan corresponent de gestionar el seu historial la nostra observació.

En aquest cases tracte d’una gavina cama-groga (Larus michahellis), amb anella de pvc color verd i el codi PXST, observada per el nostre company n’Adrià Verger als voltants del poliesportiu municipal de Maó el passat divendres dia 15 de maig.

Gràcies al Institut Català d’Ornitologia (ICO) , podem saber que es tracte d’un exemplar marcat com adult al Zoo de Barcelona amb data 16/07/2020 i com podeu veure s’ha observat en 7 ocasions abans d’arribar a la nostre illa.historiallarmicpxst

 

Animau-vos a participar en el concurs de dibuix que us presentem dins de la nostra activitat “Els Ocells del teu Poble” obert a totes les edats. Els dibuixos els podeu enviar a través de correu electrònic, adjuntant nom, edat i telèfon de contacte.

Us hi esperem.

Gràcies.
concursdibuixsom2021

Us volem informar sobre les properes activitats que durem a terme dins del projecte “Els ocells del teu poble”, unes jornades d’anellament científic d’ocells dins els parcs i jardins dels pobles, que es realitzen per tal de donar a conèixer la diversitat d’aus que habiten els nostres pobles i que està tenint molt d’èxit.

Així, les properes jornades seran les següents:

  • Dissabte 15 de maig as Parc d’Es Freginal de Maó.
  • Dissabte 22 de maig as Pinaret de Ciutadella.

Recordeu que cal inscripció prèvia i les places són limitades. Per apuntar-vos ho podeu fer a través d’aquesta mateixa adreça electrònica:  informacio.som@menorcasom.org o al telèfon 672 09 58 12.

També, i dins aquest mateix projecte, estem organitzant un concurs de dibuix dels ocells del teu poble per a totes les edats. Els dibuixos els podeu enviar a través de correu electrònic, adjuntant nom, edat i telèfon de contacte.

Us hi esperem.

Gràcies.ocellsteupoblefreginal

Ens plau comunicar-vos que tornem a reprendre l’activitat “Els ocells del teu poble”, unes jornades ornitològiques destinades al públic en general on realitzem sessions d’anellament científic d’ocells dins els parcs i jardins urbans.

Aquest dissabte dia 1 de maig tindrà lloc a Ciutadella, en es Pinaret (carretera d’Artruix), la propera activitat. També al mateix lloc, se’n farà una el proper dissabte 22 de maig.

Recordau que les places són limitades i que cal inscripció prèvia.

Per l’inscripció podeu trucar al 672095812 o per correu:   informacio.som@menorcasom.org

Moltes gràcies i salut.

Les properes jornades d’aquesta activitat si la climatologia ho permet seran :

15 de maig a Maó, al parc Rubió i Tudurí o Es Freginal

22 de maig a Ciutadella a Es Pinaret

0cellsdelteupoble

 

 

 

Els mantindrem informats al  calendari web i a les xarxes socials.

 

Arribats a la meitat de la campanya, no volem esperar més per agrair les importants col·laboracions que esteim rebent aquest any, sense les quals seria molt més difícil dur a bon port aquesta campanya d’estudi. Aquestes col·laboracions, juntament amb els anelladors/ores i auxiliars voluntaris que són les persones que estan al peu del canó, són la part més important, i potser la menys vistosa de la feina (no sempre es valora com cal la feina de camp, feta gairebé sempre de forma voluntària).

OBSAM En primer lloc citar la col·laboració econòmica de l’OBSAM (Observatori Socioambiental de Menorca), organisme adscrit a l’IME (Institut Menorquí d’Estudis) i depenent del Consell Insular de Menorca. Aquesta petita ajuda econòmica és la única que tenim per tirar endavant el projecte. https://www.obsam.cat/
MERAKDIVING és un centre de buseig ubicat als ports de Maó i Fornells que ofereix immersions en dues de les zones de més valor ambiental de Menorca: la reserva Marina de Fornells i la de l’illa de l’Aire. Sempre a punt per transportar anelladors i queviures a l’illa, fins i tot quan hi ha hagut alguna emergència important. https://www.merakdiving.com/

CLUB MARÍTIM DE MAÓ Una entitat oberta a l’esport i a la societat maonesa, no han dubtat a l’hora d’oferir-nos la col·laboració amb els transports entre Menorca i l’illa de l’Aire. Són una assegurança per l’organització, que ens ajuda a treballar més relaxats sabent que sempre estan a punt per ajudar. https://www.clubmaritimomahon.com/es/inicio

OLIS BERANÇA Una empresa familiar i arrelada al territori, que es dedica a treballar les oliveres de la seva propietat a Bovera, comarca de les Garrigues (Lleida). Des de fa uns anys es dedica a proveir, en forma de donatiu, d’un fabulòs oli ecològic als residents a l’illa de l’Aire, cosa que tots agraim molt a l’hora dels àpats. http://www.beranca.com/

A totes aquestes entitats, a les persones participants i a altres col·laboradors particulars i un poquet més anònims (Rafel, Toni, Jordi,….) les enviam un sincer agraïment des de l’illa de l’Aire!

Esteim arribant a la meitat de la campanya d’estudi de la migració a l’illa de l’Aire. El temps no ha acompanyat molt, però noltros seguim anellant, aquest any des del 22 de març fins el 15 de maig. Com casa any podeu seguir el dia a dia mitjançant el nostre blog:

https://illadelaire.wordpress.com/2021/04/16/resultats-a-15-dabril/

 

A la plana d’inici del web i trobareu un enllaç al nostre blog, on podeu consultar els resultats de les tres primeres pentades d’aquesta campanya de migració prenupcial 2021, on ja s’anellat alguna raresa a nivell estatal i la primera recuperació extranjera.

Un espai on comentem els esdeveniments, captures, gràfiques i vivéncies durant la campaya, on hi trobarem també fotografies i enllaços interessants.

Si voleu estar al dia durant la campanya, no deixeu de seguir-nos !!!

BITÀCOLA DE LES CAMPANYES D’ANELLAMENT A S’ILLA DE L’ARE

 

 

 

resultats2021

S’ha fixat el proper 10 de març com a data límit  per enviar  les vostres observacions.

Si no ho heu fet per el canal de la nostra web a l’apartat de “CITES”, ara podeu enviar-les al nostre correu:

informacio.som@menorcasom.org , o també directament a l’adreça del coordinador  a Menorca encarregat de fer el recull de les observacions que és la següent:  jcaponin@gmail.com

Com ja sabeu, l’Anuari Ornitològic de les Balears (AOB), és una publicació en la qual la SOM n’és membre del comité editorial i col·labora aportant el llistat de cites ornitològiques, així com les observacions de rareses, recomptes anuals d’aus aquàtiques i altres articles.

A l’apartat de “PUBLICACIONS” del nostre web, podeu visualitzar i descarregar mitjansant l’enllaç  l’actual anuari de 2019 així com  els d’anys anteriors.

Aprofitem l’ocasió per agrair-vos la vostre col·laboració i recordeu fer-ho abans de dia 10 de març de 2020 !!

Com cada any, la Societat Ornitològica de Menorca concedeix uns ajuts als projectes d’investigació i estudi sobre l’avifauna de la nostra illa.

Adjuntem les bases per poder optar a les beques  que podeu descarregar en format PDF.

Els projectes rebuts dins el termini,  s’hauran d’ajustar a la normativa i una comissió de la junta directiva avaluarà les propostes presentades.

 

Download (PDF, 162KB)