Aquest dissabte dia 14 és el Dia Mundial de les Aus Migratòries, que, com sabeu, se celebra dues vegades a l’any, el segon cap de setmana de maig i el segon d’octubre. Coincidint amb la data, us convidam a la xerrada que hem organitzat al nostre local des Castell. Parlarem, com no pot ser d’altra manera, de com migren les aus del nostre entorn, i ho farem amb Anna Garcia Tortosa, doctoranda a l’Institut de Ciència i Tecnologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Carles Barriocanal, professor del Departament de Geografia de la Universitat de Barcelona. La cita és a les 19 h al carrer Agamènon nombre 19, a la seu del Local d’Entitats Ciutadanes.
És una oportunitat excel·lent per continuar aprenent sobre les migracions d’ocells a l’oest de la Mediterrània, un àmbit d’estudi en el qual la SOM fa anys que inverteix esforços amb el projecte d’anellament científic més veterà de l’entitat, la campanya Piccole Isole a l’illa de l’Aire, que enguany, justament, ha comptat amb la participació de la ponent d’aquesta xerrada. Les dades que s’extreuen de la campanya són de gran utilitat per als investigadors, com podrem comprovar dissabte.
Us hi esperam!
Ja es troba disponible el nou Anuari Ornitològic de les Illes Balears (AOB nº37) de l’any 2022, editat per el Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB) on la Societat Ornitològica de Menorca n’és coeditora i col·labora en l’elaboració de continguts, revisió d’articles científics, coordinant el cens d’aus aquàtiques i limícoles, ardèids, corbamrins i gavines a zones humides i dormidors, formant també part del Comitè de Rareses a les Illes Balears i coordinant l’aportació de les novetats ornitològiques a l’illa.
El podeu descarregar a través del següent enllaç: https://www.gobmallorca.com/wp-content/uploads/2023/09/AOB2022cat.pdf
La Societat Ornitològica de Menorca – SOM, ofereix el servei de vigilància i informació a la Zona especial de conservació (ZEC) i Zona d’especial protecció per a les aus (ZEPA) ES0000236, en l’àmbit terrestre del Pla de gestió Natura 2000 de l’Illa de l’Aire, des de el 15 de juny al 15 de setembre d’aquest estiu.
Aquest servei, es presta mitjançant un contracte atorgat a la nostra entitat sota les directrius i mitjançant el plec de prescripcions tècniques de la Direcció General d’Espais Naturals i Biodiversitat de la Conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears.
D’entre les tasques i característiques tècniques d’aquest servei en destaquen:
1. Oferir informació als visitants de l’illa de l’Aire sobre les normes reguladores que regeixen a l’espai i que van ser aprovades mitjançant el Decret 17/2022, de 23 de maig, pel qual s’aprova el Pla de Gestió Natura 2000 Illa de l’Aire. Més específicament s’advertirà als visitants que l’illa és un espai protegit de la Xarxa Natura 2000, que acull un elevat nombre d’espècies protegides tant de flora com de fauna, i que per aquest motiu està prohibit transitar fora del camí que va al far, cridar o fer renou, davallar a terra animals domèstics, transitar en grup de més de 10 persones; alimentar a la fauna, en especial a les sargantanes; deixar cap tipus de residu, tant orgànic com inorgànic, volar drons; caçar; pescar, etc. Addicionalment també podrà informar de les normes de fondeig que regeixen a l’àmbit marí de l’espai i si escau sobre la normativa de la reserva marina.
2. El personal de la SOM destinat a l’illa de l’Aire també vetlarà per tal que no es produeixen conductes incíviques a l’illa, sempre des d’una perspectiva conciliadora amb el visitant i, en tot cas, si l’incompliment de la normativa reguladora de l’espai no cessa per part del visitant, haurà de donar avís a l’112 per tal que s’activi un servei d’inspecció per part dels Agents de Medi Ambient de la Conselleria, els quals valoraran la conveniència d’organitzar un trasllat a l’illa.
3. Paral·lelament a les tasques d’informació i vigilància, s’emplenaran uns fulls de control diari de persones que desembarquen a l’illa, del nombre de persones que surten de la zona de l’embarcador, del nombre de persones informades, i si escau de les característiques del grup i de les incidències que es produeixin durant la jornada: possibles infraccions comeses per part dels visitants, avistaments inusuals de fauna, etc.
4. Dur a terme tasques puntuals de seguiment d’algun dels valors naturals presents a l’illot, com ara recomptes d’exemplars de flora o fauna, tant autòctona com al·lòctona, recompte d’impactes, etc.
5. Col·locar una taula, cadira i para-sol al costat de la caseta d’Autoritat Portuària, des d’on preferentment s’informarà als visitants. No obstant això, podrà transitar des de l’embarcador fins el far per tal de dur a terme tasques de vigilància o d’observació de fauna, i en cas que se li encomani algun altre tasca de gestió o seguiment dels valors natural de l’espai, la persona informadora/vigilant de la SOM podrà moure’s per la resta de l’illot.
6. Subministrar material divulgatiu per tal que sigui lliurat als visitants.
7. Disposar d’un servei de sanitari químic portàtil, el dipòsit del qual haurà de buidar periòdicament a la xarxa de clavegueram de qualsevol nucli urbà dotat amb aquest servei. Aquest sanitari s’allotjarà a la caseta que Autoritat Portuària té a la zona de l’embarcador.
8. Tots els residus generats durant l’estada a l’illa de l’Aire hauran d’esser separats, traslladats a l’illa de Menorca, i dipositats als contenidors corresponents, per part del treballador que presti servei a l’illot.
9. Durant la prestació del servei s’haurà d’evitar produir molèsties a la fauna de l’illot; per això s’ha d’evitar cridar i fer renous. Es posarà especial cura en no malmetre la vegetació natural de l’entorn.
10. Finalment, s’haurà de lliurar una memòria final del servei donat que inclogui l’anàlisi de les dades recollides durant les tasques d’informació i vigilància a l’illa, les incidències i altre informació que es consideri rellevant des del punt de vista ambiental i/o logístic.
CASTELLANO
ENGLISH
FRANÇAIS
Per a més informació s’adjunta el Pla de Gestió de la Xarxa Natura 2000 de l’Illa de l’Aire:
La Societat Ornitològica de Menorca – SOM, organitza el IV concurs de fotografia d’ocells Juan José Carreras 2023, per l’edició del calendari de l’any que ve.
S’adjunten les bases participatives en pdf.
El termini per la presentació de les obres és el 30 de setembre de 2023.
Les obres s’han d’enviar mitjançant correu electrònic a: somconcursfoto@gmail.com
En aquest mateix correu, s’ha d’adjuntar a part de les fotografies, el pseudònim escollit que es facilitarà al jurat. En un arxiu de text a part, s’indicarà el nom i cognoms de l’autor/a i un telèfon de contacte.
S’ha d’indicar un títol per cada fotografia i la data i localitat on s’ha realitzat.
Tota la informació rebuda al correu electrònic indicat, es gestionarà per el secretari/a (membre de la SOM) que posarà a disposició del jurat exclusivament les obres amb el títol i pseudònim, respectant l’anonimat de l’autor/a fins al veredicte final.
Per dubtes, suggeriments o aclariments us podeu adreçar al mateix correu electrònic designat per concursar.
Esperem la vostra participació.
El passat 28 d’abril a la sala d’exposicions del Claustre del Carme de l’Ajuntament de Maó, es va realitzar l’acte de lliurament de les subvencions de l’Estalvi Ètic de Colonya Caixa Pollença a entitats de les illes que desenvolupen activitats en el camp de l’acció social i conservació de l’entorn natural.
D’entre les 32 entitats de Menorca que han estat beneficiàries, es troba la Societat Ornitològica de Menorca (SOM), que ha rebut un import de 1.000 €.
Aquesta subvenció s’ha destinat a la compra de MATERIALS PER A LA DIVULGACIÓ I SENSIBILITZACIÓ MEDIAMBIENTAL ENTORN DE L’AVIFAUNA.
L’Estalvi Ètic és una iniciativa que permet als clients de Colonya Caixa Pollença ser solidaris i saber que els seus estalvis s’inverteixen amb criteris ètics, desenvolupant activitats de captació de recursos d’estalvi amb dues finalitats:
-Per una banda, l’Ètica, mitjançant la concessió de finançaments, amb els imports dels dipòsits mantinguts pels impositors
-I per una altra, la Solidària, a través de subvencions procedents de les donacions dels titulars dels comptes de l’Estalvi Ètic.
Així, gràcies a aquesta subvenció, d’entre aquest material la SOM ara disposa de 4 prismàtics 8×42 i 3 guies d’ocells que es preveuen utilitzar durant les sortides ornitològiques, censos i activitats programades per l’entitat. També s’ha invertit part de la subvenció, en l’adquisició de 10 canyes telescòpiques plegables de 3,45 m que s’utilitzaran com a suport de les xarxes japoneses destinades a les jornades divulgatives d’anellament científic d’aus.
L’entitat vol agrair el suport rebut per Colonya Caixa Pollença i s’espera que el material serveixi per la millora, la sensibilització i divulgació dels valors naturals que representa l’avifauna.
Material adquirit per la SOM a través de la subvenció.
Acte d’entrega de les subvencions. Maó a 28/04/2023.
https://colonya.com/ca/noticies/acte-de-lliurament-de-subvencions-de-lestalvi-etic-a-menorca-2022/
El passat dissabte 13 de maig va ser el dia mundial de les aus migratòries, que es celebra dues vegades cada any coincidint amb els dos períodes migratoris de primavera i tardor.
D’entre totes les activitats que realitza la SOM , volem destacar un dels projectes més importants per l’estudi de les aus migratòries que desenvolupa la nostra entitat; ESTUDI DE LA MIGRACIÓ PRENUPCIAL DELS OCELLS A TRAVÉS DE LA MEDITERRÀNIA A L’ILLA DE L’AIRE.
https://illadelaire.wordpress.com/
Aquest estudi iniciat fa 30 anys !, suposa un referent en l’àmbit de la migració prenupcial d’ocells a la mediterrània occidental, gràcies a la coordinació del projecte per part de Raül Escandell i l’assistència d’altres membres de la SOM, l’ajuda desinteressada de simpatitzants, així com la nombrosa i inestimable participació d’anelladors i anelladores tant locals com d’altres indrets, així com la col·laboració de diverses entitats i administracions amb el suport econòmic d’institucions que fan possible any a any la continuïtat d’aquest estudi tant important per la conservació de les aus.
El finançament d’aquests projectes és clau per el seu desenvolupament i aquest any 2023, just finalitzat l’estudi el passat 15 de maig, volem agrair especialment a la Fundació Menorca Preservation https://menorcapreservation.org/es/ la signatura d’un conveni que permetrà cobrir les despeses d’enguany.
Durant els últims dies, s’ha fet ressò del projecte en diferents mitjans de comunicació;
Per finalitzar i mentre estem a l’espera de la memòria final del 2023 amb més de 3.400 anellaments de 59 espècies diferents, us adjuntam la memòria de l’any anterior 2022.
Moltíssimes gràcies a tothom per la seva participació !!
Us adjuntam les bases de la convocatòria d’enguany per optar al finançament de projectes ornitològics d’investigació de la Societat Ornitològica de Menorca (SOM).
La presentació de sol·licituds està oberta fins al dia 31 de març i s’han d’enviar a informacio.som@menorcasom.org. Teniu tots els detalls al document adjunt, però podeu contactar amb la secretaria de la SOM, també a través d’aquest correu, per a qualsevol dubte.
Esperam les vostres propostes !
[pdf-embedder url="http://www.menorcasom.org/wp-content/uploads/2023/03/Bases-Projectes-2023.pdf" title="Bases Projectes 2023"]
Com cada any per aquestes dates, la Societat Ornitològica de Menorca (SOM) esta preparant ja els censos d’aus aquàtiques hivernants a Menorca, amb la col·laboració de la Agencia de Reserva de Biosfera de Menorca. En aquesta ocasió les dates triades son el divendres 13 de gener capvespre pel cens de dormidors d’Ardeids i el diumenge 15 de gener matí pel cens d’aus aquàtiques.
- Què és i en que consisteix el cens d’aquàtiques?
El cens d’aus aquàtiques s’emmarca dins el programa internacional de censos (IWC, International Waterbird Census) que coordina l’organització Wetlands International a nivell global des de 1967. A Menorca des de fa prop de deus dècades és la SOM l’encarregada de coordinar-lo. Aquest consisteix en comptabilitzar totes les aus aquàtiques (ànecs, fotges, agrons, soterins, corb marins, limícoles…) de les zones humides més importants la geografia insular (Albufera des Grau, Prat de Son Bou, Son Saura del Sud, Salines de La Concepció, Basses de Lluriac…). El cens, que es fa al matí, comença a la mateixa hora a totes les localitats, i ornitòlegs i voluntaris repartits en grups dediquen el temps necessari a comptar totes les aus de la seva respectiva zona humida mitjançant l’observació des de punts d’observació o fent petits recorreguts a peu.
- Què és i en que consisteix el cens de dormidors d’ardèids?
El cens de dormidors d’ardèids és una iniciativa de les diferents entitats ornitològiques de les Balears (el GOB a Mallorca, el Gen a Eivissa, el GOB Formentera i la SOM a Menorca) que va començar de forma coordinada l’any 2007. En l’actualitat, a Menorca, es censen un total de 18 localitats. Aquest cens es fa al capvespre de forma simultània a totes les localitats, unes hores abans de la posta del sol. Des de un punt estratègic, els
ornitòlegs i voluntaris repartits en grups es dediquen a comptar totes les aus que arriben al dormidor per passar la nit.
- Qui i com pot participar?
Hi poden participar totes les persones que tinguin ganes de passar una bona estona observant aus a Menorca, amb experiència o no. És tan fàcil com enviar un correu al coordinador del censos Javi Méndez (xabiermendez@hotmail.com), manifestant la vostre voluntat de participar a un o als dos censos, deixant-nos telèfon de contacte i email. El coordinador dels censos es posarà en contacte amb vosaltres i vos inclourà al
grup d’una zona propera al vostre poble. Els grups sempre contaran amb ornitòlegs de l’entitat i telescopis. Cada persona haurà de dur, si té, els seus propis prismàtics.
En acabar el cens d’aus aquàtiques s’ha organitzat un dinar de germanor amb tots els participants i simpatitzants de l’entitat on podrem conèixer de primera ma com ha anat el cens a totes les localitats i passar una bona estona tots junt. Aquest any la trobada serà a “Sa Posada del Toro”, a Es Mercadal. Tothom que es vulgui a puntar o saber el preu i/o menú del dinar ho pot fer a traves del correu electrònic: informacio.som@menorcasom.org
Ja sabeu, si vos agraden les aus i la natura i voleu ajudar a la Societat Ornitològica de Menorca als censos d’aus aquàtiques a l’hivern, poseu-vos en contacte amb nosaltres.
BON CENS A TOTHOM!!!
El passat divendres dia 2, Rafel Triay de la Societat Ornitològica de Menorca – SOM, va impartir al local que disposa la societat al casal d’entitats de Es Castell, una xerrada titulada “Ocells rapinyaires: de la persecució a la conservació. Situació actual a Menorca“. La ponència, de caire molt didàctic, va exposar en un primer bloc les característiques principals d’aquest grup d’ocells protegits per la legislació vigent, explicant l’evolució històrica d’aquesta situació des de que l’any 1953 el règim franquista aprovés la malaurada “Ley de alimañas” que perseguia els rapinyaires i premiava la seva captura a través de les “Juntas Provinciales de Extinción de Animales Dañinos y Protección a la Caza“. Aquesta situació va portar a l’abisme de l’extinció nombroses espècies de rapinyaires i altres carnívors silvestres, fet que es va començar a revertir per l’aparició d’una figura transcendental per la conservació de la naturalesa a Espanya: el Dr. Félix Rodríguez de la Fuente, que va influir de forma mediàtica en que aquestes espècies deixessin de ser perseguides i fossin reconegudes com a protegides, custodiades i emparades per la llei. Val a dir, que l’actual legislació europea, estatal i autonòmica protegeix a totes les espècies rapinyaires del nostre territori (tant diürnes com nocturnes) establint infraccions administratives i penals per la seva mort, captura en viu, dany, molèstia, recol·lecció, destrucció de nius, polls o ous, així com la seva possessió, transport, tràfic i comerç d’aquests exemplars tant vius com morts i l’ús de mitjans i arts prohibides considerades massives i no selectives (com per exemple el verí, esquers enverinats, tranquil·litzants, xarxes, llaços, ceps…). Triay explicà que la situació actual dels rapinyaires a Menorca és esperançadora, ja que juntament amb la legislació de protecció vigent, nombroses administracions, entitats de conservació sense afany de lucre, la mateixa societat i col·lectius han unificat esforços en el seu seguiment i a través dels plans de recuperació i conservació d’aquestes espècies s’estan portant a terme actuacions per mitigar o disminuir les seves principals causes de mortalitat no naturals. En aquest sentit, la Societat Ornitològica de Menorca, contribueix cada any en el seguiment de les seves poblacions i en particular d’alguns dels rapinyaires més emblemàtics de Menorca, com és el cas de l’àguila peixatera (Pandion haliaetus) amb una població estable però amb poques parelles reproductores que requereix de mesures de protecció per evitar molèsties en períodes de reproducció i en zones de pesca, seguint amb la correcció i aïllament d’esteses elèctriques per evitar l’electrocució d’exemplars o col·lisions. Igualment, Triay exposà la situació del milà reial (Milvus milvus), que va passar d’una població estimada de 135 parelles a finals dels anys 80 a ser una espècie pràcticament extingida a Menorca amb únicament 6 parelles reproductores l’any 1998. Les tasques de seguiment de la població i el marcatge dels exemplars mitjançant emissors de radiofreqüència i GPS permeteren identificar l’ús il·legal del verí i l’electrocució com a causes principals de mortalitat d’aquesta espècie. Les tasques de divulgació i la primera condemna penal l’any 2002 dels dos inculpats per un delicte contra la fauna així com la correcció i aïllament d’esteses elèctriques van permetre la lenta recuperació de l’espècie, que actualment es troba amb una població que presenta una tendència òptima de conservació amb unes 72 parelles reproductores l’any 2021. Triay, finalment explicà la situació d’altres espècies sedentàries i reproductores a l’illa com el cas de la miloca (Neophron percnopterus) amb una població actualment estable i estimada de 52 parelles l’any 2018, així com la situació favorable d’altres espècies com el soter (Hieraaetus pennatus), el falcó (Falco peregrinus), el xoric (Falco tinnunculus), l’òliba (Tyto alba) i el mussol (Otus scops). Es van explicar també, altres espècies nidificants més escasses com l’arpella d’aigua (Circus aeruginosus) i el mussol banyut (Asio otus), així com les espècies de pas (migrants) i accidentals o rareses. Tot i l’anterior, es remarcà, que manca molta feina a fer per la seva conservació, considerant que la situació d’alguna d’aquestes poblacions requereix de més estudis i un major seguiment i avaluació per determinar l’estat real i la seva tendència. Cal seguir actuant i treballant en aquelles causes que poden incidir negativament amb els rapinyaires silvestres a Menorca, ja que aquests contribueixen en la regulació natural de plagues, serveixen com a bioindicadors de l’estat de conservació d’un territori i formen part del nostre patrimoni natural que cal preservar per les futures generacions.
Durant aquest mes de desembre tindrem diverses activitats obertes a tothom. Us esperam !!
- Ens plau convidar-vos a l’acte de presentació del calendari 2023 de la nostra entitat, que tindrà lloc el proper dissabte dia 10 de desembre a les 20h al Cercle Artístic de Ciutadella.
La Societat Ornitològica de Menorca – SOM, en la nostra tasca per millorar en la conservació dels ocells a l’illa de Menorca, ha editat un calendari per l’any 2023. Aquest calendari ha estat realitzat a partir del II Concurs de Fotografia d’Ocells JJ Carreras.
- Per altre part, el pròxim dissabte dia 17 de desembre us convidem a venir a l’excursió ornitològica per a tot tipus de públic, que farem al voltant de la Cala Sant Esteve del municipi de Es Castell. La sortida està prevista a les 9h del matí des de l’aparcament superior de la Cala Sant Esteve amb una durada prevista de tot el matí en funció de la meteorologia i sobretot de la vostra participació. Recordar dur calçat i roba adequats, aigua, moltes ganes de passar un matí amb nosaltres i anirà bé si duis uns prismàtics i/o alguna guia d’identificació d’ocells.
Per motius d’organització i previsió d’assistència, agrairem feu inscripció prèvia al correu: informacio.som@menorcasom.org
Segueix-nos a Instagram